David Nassel Columbia

Estafette: Op eenzame hoogte

David Nassel
© Brussel Deze Week
26/08/2015

Voor velen staat dit weekend in het teken van terug naar school. Sportcolumnist David Nassel kijkt echter vooral reikhalzend uit naar het nieuwe sportseizoen. Toch heeft hij nog tijd om terug te blikken op zijn 'hoogtestage' in Colombia.

Het kriebelt overal. Dit weekend is het weer zover. Dan barst het sportseizoen van tvbrussel in alle hevigheid los. En dat is geen overdreven, gekleurde columntaal, want in de meeste sporten viel de afgelopen weken al heel wat interessant nieuws te rapen en dat moest ik zomaar laten liggen. Auwtch! De praktiserende en informerende sportmensen onder ons weten maar al te goed dat je dan iets moet aanvangen met die adrenalinekriebels. Stevig tokkelen op een klavier om een column te klaren doet maar een percentje afvloeien. De oplossing vinden we in de slogan van Bloso: als het kriebelt, moet je sporten.

En zo kreeg mijn reis door Colombia plots een extra dimensie: “Ik trek op hoogtestage,” waande ik me even een professionele atleet. Een wederkerende waan, want elk jaar vat ik de maanden juli en augustus aan met grootse sportplannen én sluit ik ze af met even grootse illusies en een vuilniszak vol goede voornemens. Het gründliche ritme van de werkman ruimt in de zomermaanden nu eenmaal plaats voor het ritme tropical van de vakantieganger en daarin wordt elk initiatief tot sporten herleid tot een maat voor niets. En dan zou het me plots wel lukken in het land van de salsa?

Wel, ja! Gewapend met een bodyweight programma van mijn coach, push-up bars, power bands en een stretching strap, zou het deze keer wel lukken. Op voorwaarde dat ik die Engelse terminologie hanteer natuurlijk. Geef toe. Military press, prisoner squats en dead lift, het klinkt toch als een kwestie van leven of dood. In mijn eerste week Colombia koos ik alleszins vol voor het leven, de recuperatie. Cultuur opsnuiven, goed uitrusten en ’s ochtends – dat uurverschil toch – een demarrage meepikken van lokale held Quintana in de Tour de France.

Het inspireerde me om de week erop mijn sportvoornemens voorzichtig in te lossen met enkele spurtjes bergop. Dat in de hoofdstad van Colombia, Bogotá, op 2.600 meter boven de zeespiegel! De inzinking à la Nibali bleef niet lang uit. Na het derde spurtje was het verdict hoogteziekte. Hoera, mijn ‘hoogtestage’ was ingezet. Ik had nog wel een hele weg af te leggen, want in de weken nadien zag ik redelijk wat Colombianen bergen opstuiven, op z’n Herrera’s. Wat zoveel betekent als ‘niet vatbaar voor inzinkingen’. Ik waande me zelfs even in Vlaanderen met al die wieleruitrustingen en gladgeschoren beentjes op de trappers. Wielrennen en mountainbiken, het zit er echt in de lift.

Daarom dat onze eigen wielerhelden al even de weg naar de buitenlandse bergen hebben gevonden, om in ijle lucht conditie op te bouwen voor de grote wielerrondes. Zo trok Tim Wellens in opbouw naar de Tour naar de Sierra Nevada en Avoriaz. Het verhoogde niet alleen de druk op zijn longen, maar ook op zijn schouders, want hij moest de Tourhoop van vele Belgen torsen. En net dan loopt het fout in Frankrijk. Wellens heeft té hard getraind en plukt de vruchten van zijn noeste arbeid uiteindelijk enkele weken later dan gepland. In de Ronde van België rijdt hij op ruime afstand van de finish iedereen uit het wiel om dan op een aankomst bergop alleen toe te komen, op eenzame hoogte.

Alle proporties in acht genomen, overkwam me dat kippenvelmoment ook. In een buitenverblijf in Colombia begon ik aan mijn ‘fameus’ fitnessprogramma. Het uitzicht was schitterend, de nood om mijn lichaam uit te putten hoog. Man versus nature, dat gevoel. Dat maak je er tenminste van, het drijft je vooruit. Die wondermooie start zorgde ervoor dat ik voor het eerst de maanden juli en augustus sportend doorkwam. Benieuwd of ik er zal staan aan de start van ons sportseizoen. Zoniet vraag ik de mediagebruiker – met het voorbeeld van Tim Wellens in het achterhoofd – krediet in plaats van kritiek, als ik de start mis, wetende dat er een maand later vuurwerk volgt.

Tvbrussel-sportman David Nassel ziet sport als een onontbeerlijk deel van zijn levensvisie

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Column

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni