Estafette: Mister Europe

David Steegen
© Brussel Deze Week
18/02/2015

Alleen clubicoon Paul Van Himst gaat hem voor met 566 gespeelde wedstrijden in het paars-witte shirt. Sinds zondagnamiddag kwart over vier heeft Olivier Deschacht de tweede in de stand, voormalig keeper Filip De Wilde, overtroffen.

Deschacht begon zijn loopbaan bij Anderlecht op 18 december 2001. Als invaller voor Bertrand Crasson. De linksback staat op 497 wedstrijden en hij is, boven alles, de recordhouder van de meest gespeelde Europese wedstrijden. Mister Europe. Dit seizoen speelt de blonde Oost-Vlaming waarschijnlijk zijn beste campagne ooit. Maar dat zeggen we elk seizoen. Waar zal dat eindigen? Hij is al 34 jaar jong. Misschien evenaart hij ooit nog Van Himst? Wedstrijd na wedstrijd leidt Deschacht de jonge verdediging van Sporting, in samenspraak met sluitstuk Silvio Proto.

Deschacht, een man van alle veldslagen. Olivier Deschacht kan niet verliezen en heeft het karakter van een kampioen. Soms is hij wat onvoorspelbaar in zijn reacties. Dat hebben alle grote voetballers. Een kantje. Niet stout of gemeen, gewoon andere reacties dan u en ik, de gewone stervelingen.

Olivier Deschacht is gehard. Op zestienjarige leeftijd van Lokeren naar Anderlecht getrokken. In Anderlecht belandde hij in een multiculturele, anderstalige kleedkamer. Ver weg van het veilige Oost-Vlaanderen waar hij zich vermaakte. “Oli” heeft altijd de moeilijkste weg gekozen. Enkelingen geloofden in hem. De meesten niet. Een verdediger? “Derde klasse, nooit hoger” zou een grote kenner zich ooit hebben laten ontvallen. “Een fils à papa,” beweerde de ander. Voor het geld hoefde hij het helemaal niet te doen. De familie is welstellend. Zijn vader opvolgen in diens succesvolle zaak zou makkelijker geweest zijn. De kleine prins van het Park, Frank Vercauteren, lanceerde hem. Ook al zo’n stijfkop. Hij zag wat Olivier kan (en vooral niet kan). Vedetten hebben een sterke wil. Ze zijn streng voor anderen maar vooral voor zichzelf.

Eindelijk erkenning
Olivier Deschacht heeft omzeggens geen enkel meer. Het kraakbeen is weg. ’s Nachts wordt zijn vrouw wakker van het gekraak. Het opstaan is moeilijk. De helse pijnen verbijt hij elke dag weer. Hij heeft amper een training overgeslagen. Wat meer is, Deschacht is in alle wedstrijden. Olivier Deschacht is geen makkelijke man. Dat heeft ondergetekende al enkele keren mogen ondervinden. Dat is niet erg. Hij moet respect voelen. Soms kunnen we hem overtuigen, meestal niet. Al staat CNN voor de deur, als hij niet wil, doet hij het niet. Punt uit. Zijn concurrenten heeft hij er één na één uit gevoetbald. Hij krijgt nu pas de erkenning die hij verdient. Die kan nooit groot genoeg zijn.

David Steegen is persverantwoordelijke van RSC Anderlecht

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni