Memorial van damme

Estafette: Memorial memories

Bram Van de Velde
© Brussel Deze Week
19/08/2015

Bram Van De Velde haalt in de aanloop naar een nieuwe editie op 11 september, herinneringen op aan Memorials uit het (recente) verleden en blikt vooruit. "Genieten is de boodschap. Zo lang het kan."

Toen Usain Bolt in 2012 vers van de Olympische Spelen in London met drie gouden medailles zijn lange benen onder de tafel in de perszaal schoof, verdrongen de journalisten elkaar voor een foto of een quote. Het geluid dat ik voor FM Brussel had opgenomen klonk dof en hol en was amper bruikbaar voor uitzending. Ik had mijn microfoon voor de snuit van organisator Wilfried Meert gezet. Volkomen starstruck bij het zien van de snelste man ooit vergat ik mijn microfoon dichterbij de protagonist te zetten. Mijn vragen en Bolts antwoorden haalden wel uitgebreid de sportkaternen van de kranten, maar meer dan de helft sneuvelde voor FM Brussel. Technische problemen, weet u wel.

Sportverslaggeving is niet de prioriteit van de stadsradio waar ik voor werk. Daarvoor hebben we de mensen en de middelen niet. Er zijn andere zenders die dat beter doen. Ik zeg het zoals het is.

Toch pikken we ons graantje mee. We doen wat we kunnen om de Brusselaar zo goed mogelijk te informeren over het wedervaren van de regionale sportclubs en hun prestaties. In het nieuws op FM Brussel hoor je de voetbaluitslagen van de clubs uit de regio. Door de jaren heen groeide vooral de interesse voor de ploegen uit de lagere klassen. Sinds Brussel weer een basketbalploeg op topniveau heeft, haalt ook die balsport regelmatig ons radionieuws.

Nu, de kans dat je me op 98.8 fm live verslag hoort dvanuit het Astridpark is vrijwel nihil. Er is aan mij geen Frank Raes voorbij gegaan. Toch graait dit radiomakertje zijn graantje van de sportjournalistiek mee. Toen White Star Woluwe onder trainer Felice Mazzu in 2011 een indrukwekkend seizoen speelde en naar tweede klasse promoveerde, mocht ik mee op het trainingsveld en in de kleedkamer. Ik liep voor de radio het parcours van de 20km door Brussel met de laatste Belgische winnaar, Rik Ceulemans. Ik ging op trainingstage met de jonge rennertjes van Cureghem Sportief. U merkt: op zo’n kleine radioredactie als die van ons nog tijd en ruimte om mijn liefde voor de sport te botvieren.

Niet langs de krijtlijnen. Dat is voor de gespecialiseerde pers. Doe mij maar een plaats in de coulissen van de sportjournalistiek.

De mooiste sportieve coulissen in Brussel zijn die van de Memorial Van Damme. De Memorial haalt in december steevast mijn eindejaarslijstje als sportevenement van het jaar. En dan reken ik er ook de journalistieke backstage bij. De gedachte het Koning Boudewijnstadion te verliezen en daardoor mogelijk ook ‘s lands mooiste atletiekevenement maakt me bij voorbaat nostalgisch. Ik zag de Amerikaanse hordeloper Aries Merritt er het wereldrecord verbreken. Ik zag Usain Bolt na zijn wedstrijd totaal uit de bol gaan op de tonen van Shaggy. Ik zag er 400-meterloper Cedric Van Branteghem zijn spikes aan de wilgen hangen.

Maar zover zijn we nog niet. Op 11 september staat de crème de la crème van de internationale atletiek op het tartan van de Heizel. Wat FM Brussel precies doet tijdens de Memorial? Nougabollen. De uitzendrechten voor Belgiës grootste atletiekavond zijn volledig in de handen van Sporza. Postvatten aan de toegangspoort en bij bezoekers voelen hoe het met de atletiekkoorts gesteld is. Veel meer valt er die avond voor een regionale radiozender niet te rapen.

Gelukkig is de Memorial meesterlijk als het aankomt op het paaien van de pers. In de week voor het evenement druppelen de atleten binnen in het Sheratonhotel aan het Rogierplein dat voor een week het MVD-hoofdkwartier wordt. De journalisten worden in de aanloop naar het evenement getrakteerd op persbabbels met de Borlées en de Bolts van deze wereld. Die persbabbels zijn voorspelbaar. Jacques Borlée heeft altijd wel iets om op te foeteren. Als het de bond niet is, dan wel de lakse dopingcontroles. Usain Bolt moet voor de elfendertigste keer vertellen of ie al dan niet gaat verspringen tijdens de Olympische Spelen in Rio. Toch leveren die persmomenten volle krantenpagina’s op. En een volle arena op vrijdagavond.

Ik beleef veel plezier aan de aanloop naar de Memorial. Maar niets overtreft the real deal op 11 september. Genieten is de boodschap. Zo lang het kan.

Bram Van de Velde is presentator op FM Brussel en actief vrijetijdssporter

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Column

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni