‘La meglio gioventù’. Letterlijk betekent het ‘de beste jeugd’. Daar houdt de vergelijking met de beste Italiaanse fictiereeks ooit op. Enkele weken geleden, thuis tegen KRC Genk, vergeet RSC Anderlecht te scoren. Deze keer ondanks zijn beste jeugd. Kan gebeuren. Het is voetbal.

In voetbal geldt geen handleiding, alleen hard werken en wat geluk. Het overwicht van de beste Brusselse jeugd is overduidelijk en overweldigend. Twee jongelingen bezondigen zich aan een akkefietje met grote gevolgen.

Het onbeduidend strafschopincident met in de hoofdrollen twee ambitieuze jonge mannen zal een week lang in de media uitgesmeerd worden. Over de vele kansen, het goede voetbal en het opvallend overwicht van paars-wit wordt amper gerept. De talentvolle voetballers, in Anderlecht opgevoed en opgeleid, willen hem nemen. De gretigheid is aandoenlijk. Nathan Kabasele, twintigjarige spits, en Youri Tielemans, zeventienjarige regisseur, zijn echte winnaars. Brusselaars.

Ach, liever wat onhandig ruziën om de bal om beslissend te mogen zijn dan zich als natte dweilen zonder persoonlijkheid neer te leggen bij een verlies of een draw. Besnik Hasi, hoofdcoach, mist het begin van de discussie. Hij is al bezig om zijn verlengstuk op het veld, Steven Defour, in te lichten over de veldbezetting na de 1-0. Die komt er niet. De penalty wordt op de paal gemikt. De schijnbeweging van Nathan Kabasele stuurt de Hongaarse keeper van Genk net niet uit het Constant Vanden Stockstadion. Het blijft 0-0. De jonge mannen zijn een ervaring rijker. Dit vergeten ze nooit meer.

Besnik Hasi, een jonge coach die met rasse schreden evolueert naar de status van de meest succesvolle oefenmeester van Anderlecht, Pierre Sinibaldi. De observatoren zullen er een week lang over schrijven en praten. Een voetbalprogramma op een nationale zender laat zelfs geen wedstrijdbeelden zien. Alleen het penalty-incident komt aan bod. Zo gaat dat. Voor de wedstrijd staat het stadion in vuur en vlam. De bewondering rolt van de tribunes.

Roland Juhasz, de Hongaarse centrale verdediger, is even terug. Hij voetbalde zeven seizoenen voor paars-wit. Ook het andere clubicoon is er bij: Marcin Wasilewski. RSCA koestert zijn helden en het verleden. Het applaus is oorverdovend. De verbroedering met de Ultra’s achter het doel is aandoenlijk. Dat verdiende iets meer aandacht. Gelukkig waren daar de jonge mannen van Anderlecht.


David Steegen is persverantwoordelijke van RSC Anderlecht

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni