Bruxofors

Estafette: Go Team Bruxofors

Bram Van de Velde
© Brussel Deze Week
18/03/2015

Ik zou u deze week kunnen vertellen over de ‘science bar’ van vorige week dinsdag in het Ritscafé, alwaar een sportfysioloog, een filosoof en een ultraloopster zich bogen over het fenomeen runner’s high en vragen als ‘hoeveel sporten is gezond?’. U was er niet bij? U hebt niets gemist.

De coulissen waren interessanter. Daar vernam ik dat de Stroppendragers van loopclub Gent Loopt in juni naar de hoofdstad komen om met Brussels Sightjogging op sportieve wijze de stad te verkennen. Ik zou een spreekwoordelijk boompje kunnen opzetten over hoe ik hun gids zal zijn en hen op een drafje over de absurditeit en de schoonheid van de negentien baronieën zal vertellen. Maar dat leest u wel in juni.

Nog gehoord in de coulissen: de Vrije Universiteit van Brussel werkt aan een nieuwe opleiding met internationale allure in hun sportdepartement. “Maar dat mag nog niemand weten,” fluisterde de bron me toe. “Vertel dat dan ook niet aan een journalist,” fluisterde ik terug. Ook dat verhaal wordt nog vervolgd. Smiley.

Een stuk over de derde editie van de Grote FM Brusselkwis in Autoworld zit ook nog in mijn klavier verstopt. Vooral hoe die smakelijk gewonnen werd door een kwartet nobele onbekenden en daarmee ploegen van journalisten en politici, mensen die om den brode met Brussel bezig zijn, het nakijken gaven. Lekker.

Neen, niets van dat. Laat me hier vooral plaatsmaken voor oprechte wensen van succes voor een niet te onderschatten sportieve prestatie aan het adres van team Bruxofors. Team Bruxofors, zo vernam u een klein jaar geleden voor het eerst in deze krant, dat ben ikzelf samen met Julien. Normaal gezien zou ik aanstaand weekend met hem aan de start staan van de Grand Raid in het Luxemburgse Nisramont. Voor de tweede keer. Helaas, door een acute blindedarmontsteking moet ik verstek geven. Mijn plaats wordt ingenomen door Denis, Julien’s broer. Ik wens hen veel succes.

Julien weet wat hem te wachten staat. Nisramont is voor hem het sportief hoogtepunt van het jaar. Het kent geen gelijke. Een dozijn 20 kilometers door Brussel komen nog niet aan de enkel van de Grand Raid. Om u een idee te geven: triatleet Bart Aernouts staat ook met een teamgenoot aan de start in Nisramont. Aernouts werd vorig jaar nog negende in de Ironman op Hawaii. Voor hem wordt het een avontuurlijke training. Voor huis-, tuin en keukensporters is de Grand Raid een regelrechte aanslag. En meer nog dan een sportevenement is het een avontuur, waarbij doorzettingsvermogen en verbroedering centraal staan. De wedstrijd bestaat uit 4 kilometer kajakken, 23 kilometer mountainbiken, 7 kilometer trailrunning, nog eens 14 kilometer mountainbiken en tot slot een runbike, waarbij beurtelings één teamlid loopt en de ander fietst, van 6 kilometer. Tussendoor moeten de deelnemers tweemaal met de fiets op de rug een ijskoude Ourthe doorwaden en moeten er 1770 hoogtemeters overwonnen worden. Een gemiddelde atleet finisht in vier uur en negenenveertig minuten, zo berekende de organisatie. Wie deelneemt kan maar beter goed geslapen hebben.

BDW2013-314-Bram Van De Velde

Denis weet niet wat hem te wachten staan. Hij springt aanstaande zondag in een kajak en tegelijk in een zwart gat. Vooral hem wil ik succes wensen. Een jaar geleden ben ik een keer of vijf dood gegaan tijdens de wedstrijd. In de laatste kilometers hing ik serieus aan de rekker, op de fiets dan nog, terwijl Julien na dik vier uur sporten in volle galop over de Ardeense bospaden draafde. Ik kan er niet bij zijn, nu zondag. Maar de film in mijn hoofd haalt nog steeds moeiteloos de top vijf van mooiste herinneringen aller tijden.

Julien en Denis houden straks de hoofdstedelijke eer hoog. Een betere troost voor mijn afwezigheid is er niet. #GoTeamBruxofors

Bram Van de Velde is presentator op FM Brussel en actief vrijetijdssporter

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni