Estafette: Gemaakt voor wereldse hoofdsteden

David Steegen
© Brussel Deze Week
20/08/2014

David Steegen bracht een bezoek aan het beroemde Parc des Princes in Parijs en dat zette hem aan het mijmeren over de internationale connecties van Anderlecht.

Een andere wereld. Het mythische Parc Des Princes in Parijs zit afgeladen vol voor de eerste wedstrijd van Paris Saint-Germain. PSG – Bastia, de tweede speeldag van de Ligue 1 van het huidig seizoen, is geen kraker. Een bescheiden middenmoter tegen een miljardenclub. Maar toch. We steunen Guillaume Gillet, de nieuwe sterkhouder van de Corsicaanse trots. We zijn met tweeëntwintig naar de lichtstad afgezakt. Familie en vrienden. De voormalige RSC-Anderlechtspeler trekt zijn plan en meer dan dat. Hij is samen met de keeper veruit de beste Corsicaan op het veld. Ik vraag me af hoe hij zich voelt op de mat waar paars-wit haar tweede Europa Cup won op 3 mei 1978 tegen Austria Wenen. Robbie Rensenbrink, Gilbert Van Binst, Ludo Coeck, ... Er is niet gek veel veranderd in het Prinsenpark. Ik kan de plaats nog aanwijzen waar ik met mijn vader zat.

Claude Makelele, wereldkampioen met Frankrijk en winnaar van de Champions League, tweemaal kampioen van Engeland en Spanje en eenmaal landskampioen in Frankrijk, is de nieuwe coach van Bastia. Pour la petite histoire: Makelele was vorig seizoen assistent-coach van PSG. Bastia wordt eenvoudigweg opzijgezet door de miljardenclub. Maar we zijn trots op de goed spelende Guillaume Gillet. Bastia verliest eervol met 2-0.

In die andere wereldse hoofdstad, Londen, wordt bijna op hetzelfde ogenblik een derby gespeeld.

West Ham United begint thuis tegen stadsgenoot Tottenham Hotspur. Het wordt 0-1 in de laatste nanoseconde. Onverdiend, maar niemand heeft ooit beweerd dat voetbal rechtvaardig is.

De ‘Spurs en de ‘Hammers’ zijn historisch nauw verbonden met Royal Sporting Club Anderlecht. Tegen de eerste club won paars-wit de allereerste Europa Cup uit haar geschiedenis, in 1976. West Ham, met de vader van Frank Lampard, dronken gespeeld door François Van der Elst, verliest met 4-0. De aalvlugge en behendige rechterflank is die avond de sleutel van het succes. Hij zou vijf jaar later nog een seizoen de kamer delen met Lampard senior, ploeggenoot bij West Ham.

Van de Spurs verloor RSCA een Europa Cup finale in 1984. Op strafschoppen, hoe kan het ook anders? Tottenham Hotspur is de eerste Engelse club die een Europa Cup won. In 1963. De eerste club die een buitenlander aantrok. Al in 1907. De Duitser Max Seeburg.

De legendarische manager Bill Nicholson zei ooit: ‘Het heeft geen zin om alleen te winnen, we moeten ook goed winnen’ (‘It’s no use just winning, we’ve got to win well’). Net zoals in Brussel. We delen hetzelfde DNA.

Cheikhou Kouyaté was afgelopen zaterdag 16 augustus geweldig in Upton Park. Hij recupereerde veel ballen, liep een halve marathon en veroverde in een enkele wedstrijd de harten van zijn nieuwe fans. Net zoals bij ons, zal hij ook daar uitgroeien tot een clubicoon. Cheikhou scoorde ook bijna. Nog niet zo gek lang geleden sliep de rijzige Senegalees in de catacomben van het Edmond Machtensstadion in Molenbeek, voetballend voor een hongerloontje totdat de general manager van paars-wit, Herman Van Holsbeeck, hem kwam redden. RSC Anderlecht heeft veel aan Kouyaté te danken.

Zijn trainer eert hem na de match met de titel ‘man de match’, ondanks het onverdiende verlies in de allerlaatste minuut van de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen.

Hem zien schitteren in de beste clubcompetitie van de wereld vervult ons met een onbeschrijfelijk gevoel, iets tussen bewondering en trots. Anderlechtspelers zijn gemaakt voor wereldse hoofdsteden.

David Steegen is persverantwoordelijke van RSC Anderlecht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Column

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni