Het is de mooiste van allemaal. De drieëndertigste kampioenstitel van Royal Sporting Club Anderlecht. Het contrast van de ontlading van 18 mei met de diepste teleurstelling na de verloren competitiewedstrijd op 8 maart in Leuven is onbeschrijfelijk. Oud-Heverlee Leuven won toen van paars-wit en speelt volgend seizoen in tweede klasse.

Nog geen drie weken geleden vertelden de meest voorname analisten dat Anderlecht nooit kampioen zou worden. Vandaag worden de helden van de ene huldiging naar de andere gesleurd. Toegegeven, weinigen waren ervan overtuigd dat het zou lukken. Ook intern niet. De trainer en zijn technische staf zijn er pas na de overwinning in en tegen Brugge echt in gaan geloven. Dat is twee weken geleden.

Zestien dagen om precies te zijn. Voor die wedstrijd hoopten trainer, bestuur en spelers op een plaats in de top drie.

Iedereen heeft bijgedragen tot het succes. De boel werd tijdens de play-offs kort gehouden door de nieuwe trainer Besnik Hasi, de man van het huis. De media werd even buitengesloten om de jonge spelersgroep geen onnodige energie te laten verspillen, maar vooral om hen alle ruimte te geven om als sportmannen te leven. De medische staf deed alle moeite om de helden van paars-wit klaar te stomen. De commerciële dienst zorgde voor de nodige sfeer in het stadion en het bestuur hield het hoofd koel.

Iedereen, van hoog tot laag, schakelde een versnelling hoger om het hoogste doel, de drieëndertigste titel, in Brussel te houden.

Royal Sporting Club Anderlecht weet wat verliezen is. Daarom kan het winnen. Wanneer het moet. De ontlading was onbeschrijfelijk.

De fans bestormden het veld zoals vanouds. Dat de invasie een georganiseerde viering in de weg stond is wat jammer. Maar ach, soms mag het eens spontaan en vanuit de buik gebeuren. De supporters hebben geleden onder de elf nederlagen. Vandaag maalt niemand daar om.

Tijdens de huldiging door de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mag Besnik Hasi een ‘Bronzen Zinneke’ in ontvangst nemen. Alleen de beste ambassadeurs van de hoofdstad krijgen die eer. Het is een goede beslissing om de coach van Anderlecht op die manier te belonen. Hij is voor altijd een Brusselaar. Al was het omdat hij zo veel mensen gelukkig gemaakt heeft.

David Steegen is persverantwoordelijke van RSC Anderlecht

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Column, Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni