Onze loper Bram Van De Velde heeft het deze week over een grote drempel voor hoofdstedelijke sporters: smog. "Sinds ik in Brussel woon ben ik bang om die smurrie in te ademen. Hoe langer hoe banger zelfs."

Ik denk weleens aan Frans Fierens als ik ga lopen. Vooral als ik lopen ga, eigenlijk. Anders denk ik zelden tot nooit aan hem. Ik ken hem per slot van rekening ook amper. En toch, al lopend is hij bij me in gedachten. Ik hing wel eens met Frans aan de telefoon. Altijd puur professioneel. Ik in mijn hoedanigheid van journalist voor een regionale radio. Hij als woordvoerder van Ircel, of voluit: de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. Frans is het soort woordvoerder dat journalisten graag hebben. Quasi altijd bereikbaar en als hij niet bereikbaar is belt hij terug zodra hij kan, zelfs op zondag. Heerlijk. Maar het is niet zijn bereikbaarheid die me bezighoudt tijdens mijn loopjes.

Frans meet de lucht en de kwaliteit ervan. ‘t Is te zeggen: hij voert het woord van een team dat dergelijke metingen uitvoert. Zo stel ik me dat toch voor. Ircel heeft meer dan honderd meetstations verspreid over het hele land, waarvan elf in Brussel. Die zijn uitgerust met apparatuur om onder meer de CO2-, de NO2- alsook de PM10- of de C6H6-concentratie in onze lucht te meten. Klinkt ingewikkeld, niet? En al helemaal voor een man alleen. Een team dus. En als er iets belangrijks gemeten en te weten is, zal Frans u daarvan op de hoogte brengen.

Hij is de man die ouderen en kinderen aanraadt het kalm aan te doen op warme dagen, als de ozondrempel overschreden is. Frans is ook de man die zegt dat u op onze snelwegen maar 90 kilometer per uur mag rijden als er te veel smog hangt. Frans is ook de man die mij een zeldzame keer kan wakker schudden uit mijn grootstedelijke en multiculturele droom en me doet hunkeren naar mijn bosrijke en autoluwe heimat in Noord-Limburg. De man die mij op Immoweb doet zoeken naar een op te kalefateren boerderijtje in de Hoge Venen om daar in het gezelschap van een koe en een kip het einde van de wereld af te wachten. U begrijpt wat ik bedoel.

Het woord is er ondertussen uit. Smog. Uitlaatgassen. Fijnstof. Roetdeeltjes. Dieselpartikels, noem het hoe je wil. Sinds ik in Brussel woon ben ik bang om die smurrie in te ademen. Hoe langer hoe banger zelfs. Ik ben bang om er last van te ondervinden, om kortademig te worden, om astma te ontwikkelen. Ik ben ook bang om simpelweg dood te gaan aan de gevolgen van een overdosis van dat spul. Die vrees lijkt kinderlijk banaal, maar leeft in mij.

Ik kan mijn angst doorgaans goed verbergen of negeren. Maar om de zoveel tijd, en dat is de afgelopen jaren eerder meer dan minder geworden, slaat ie me toch om het hart. De lucht in deze stad is vuil. Je proeft de smeerlapperij die hier in de lucht hangt. Vraag maar aan de postbodes en de fietskoeriers. Die kennen de smaak maar al te goed. En iedereen die met de fiets eens een stukje Wet- of Belliardstraat gedaan heeft ook. Het is een zoete toets die je tong lichtjes kietelt.

Onlangs proefde ik ‘m nog. Er wordt momenteel gewerkt aan een stukje Jubelpark langs de Renaissancelaan ter hoogte van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Graafmachines, stapels stoeptegels en een opengegraven ondergrond dwingen lopers daar de openbare weg op. Een rood-wit lint scheidt lopers er van auto’s. Je loopt op de linkerrijstrook, tegen het verkeer in. De strook is nog geen honderd meter lang. Ik loop daar met ingehouden adem, want ik heb geen zin in die troep in mijn longen.
Ik blijf het me maar afvragen. Moet ik verhuizen naar de Rand, of zelfs verder weg van deze fijnstofmetropool? Moet ik zo’n gasmasker voor op de fiets? Moet ik mijn zoon hier wel laten opgroeien? Kan ik wel ongestoord lopen in Ter Kamerenbos? Zal ik langer leven omdat ik loop en fiets? Of zal ik net korter leven omdat ik het doe in Brussel?

Ik hoop dat Frans me snel goed nieuws brengt. Als ik dan nog leef.
Bram Van de Velde is presentator op FM Brussel en actief vrijetijdssporter

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Column

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni