embem espace poincare 2

Espace Poincaré: mecenas opent ontmoetingscentrum

Goele De Cort
© brusselnieuws.be
23/04/2014

Achter een onopvallende gevel langs de Poincarélaan huist sinds kort een ontmoetingscentrum van ruim 3.000 vierkante meter. Een Brusselse zakenman stelt het gebouw ter beschikking om de wijk weerbaarder te maken. Het beheer is in handen van Empowering Belgian Muslims, een organisatie die de Belgische moslimidentiteit wil versterken.

Van buitenaf is Espace Poincaré geen opvallend gebouw, maar binnenin is het met 3.600 vierkante meter indrukwekkend groot. In de centrale hal woont een groep jongeren een gebedsdienst bij. Een studente ligt uitgeteld in een zetel uit te rusten. Kinderen spelen onder toezicht in een aparte kamer, terwijl hun moeders in het centrum aan het werk zijn. In studiezalen zitten tientallen jongeren gebogen over boeken of pc’s. Er zijn studio’s met minikeuken, ruimtes voor repetitielokalen en een zaaltje voor podiumkunsten, en bovenin komen er kamers om mensen in moeilijkheden op te vangen. Tegen eind juni moet Espace Poincaré helemaal klaar zijn. Enkel om de gevel een artistieke touch te geven, is nog een vergunning nodig.

De man die het gebouw ter beschikking stelt, is eigenaar van verschillende grote winkels in Brussel, maar wil anoniem blijven, “want het project moet door iedereen worden waargemaakt.”

Ook in de buurt van de Poincarélaan heeft hij enkele winkels. “Ik zie daar een commune malheureuse, met veel tristesse. Espace Poincaré moet daarom een open, warme, laagdrempelige plek worden. Dynamische jongeren helpen we er op weg. Verenigingen kunnen er samenwerken. Want als ik een ding geleerd heb uit het zakenleven, dan is het het belang van partners.”

De mecenas hoopt dat zijn initiatief een voorbeeld wordt voor andere bedrijfsleiders die de middelen hebben. “We kunnen niet met gekruiste armen wachten tot de verzorgingsstaat alle problemen oplost. En ondernemers hebben veel te bieden: ze kennen de waarde van dingen en van inspanningen.”

Moslimidentiteit
Het beheer van het gebouw zit bij de vereniging Embem, of Empowering Belgian Muslims. Die wil een netwerk van een honderdtal moslimorganisaties opzetten, om de moslimgemeenschap te versterken en een Belgische islam te vormen die oog heeft voor diversiteit en burgerschap. “Doel is jongeren hun leven zelf in handen te laten nemen,” zegt voorzitster Fatima Zibouh.

Een netwerk voor moslims was broodnodig, zegt ze. “Nu zijn er enkel organisaties gebaseerd op land van herkomst. Maar dat is niet meer van deze tijd. We zijn als derde of vierde generatie in dit land, we zijn Belgen. Wel belangrijk is onze moslimidentiteit, én onze stad. Je hoort het jongeren vaak zeggen: wij zijn van 1080, wij van 1190.”

Embem zorgt er ook voor dat verenigingen die dat vragen, Espace Poincaré kunnen gebruiken. Ze hoeven niet per se een migratieachtergrond te hebben. “Jongerenorganisaties, vrouwengroepen, scouts... Iedereen is welkom.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni