cirk koekelberg 02

Espace Catastrophe krijgt nieuwbouw

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
02/09/2015

De nieuwbouw die de gemeente Koekelberg gaat neerzetten voor circusorganisatie Espace Catastrophe gaat uiteindelijk dik tien miljoen euro kosten. De gemeente betaalt twintig procent, het Brussels gewest en Beliris elk veertig.

De gemeente is al sinds 2012 bezig met de plannen voor cirK oftewel cirque à Koekelberg. Het geplande gebouw vormt de hoofdmoot van het wijkcontract Historisch Koekelberg. Bedoeling is dat Espace Catastrophe, een organisatie voor circuskunsten die sinds 1995 vanuit de oude ijskelders in Sint-Gillis werkt, zich volledig in Koekelberg vestigt. De organisatie krijgt er een ruimte die drie keer zo groot is als haar huidige locatie.

De nieuwbouw verrijst op een terrein in de Neepstraat waar enkele gemeentelijke loodsen staan. Via een loopbrug zal het gebouw verbonden worden met een tweede nieuwbouw in de Stepmanstraat, naast het Sportcentrum. De gemeente kocht enkele jaren geleden drie huisjes in de straat, die zullen worden afgebroken.

De ingang van het nieuwe circusgebouw komt in de Neepstraat. Daar wordt een ontvangstruimte gemaakt, met daarachter twee grote zalen van 20 bij 20 en 20 bij 13 meter, volledig uitgerust voor circusvoorstellingen. In de grootste zaal is plaats voor 360 toeschouwers. Ook in de nieuwbouw aan de Stepmanstraat is een grote zaal met onder meer trampolines gepland. Voorts worden in het cirK-gebouw loges gemaakt en enkele kamers waar circusartiesten kunnen overnachten. Espace Catastrophe is, behalve een circus, immers ook een opleidingscentrum voor professionals uit binnen- en buitenland.

Posten geschrapt
In 2012 zou het hele project 7 miljoen euro kosten, waarvan de gemeente 1,5 miljoen zou betalen, de Franse Gemeenschap één miljoen en het gewest 4,5 miljoen in het kader van het wijkcontract.

Inmiddels zijn de kosten gestegen tot 10,8 miljoen en is de steun van de Franse Gemeenschap weggevallen. De Franse Gemeenschap heeft immers geen geld, zo wordt gezegd. Nu zal de gemeente 2,1 miljoen euro betalen, het gewest nog steeds 4,5 miljoen en Beliris 4,1 miljoen uit een pot voor culturele projecten.

Het scheelde vorige week nochtans geen haar of de gemeente had het hele bouwplan mogen opbergen. Het wijkcontract Historisch Koekelberg loopt eind 2015 namelijk af. Voor die tijd moeten alle bouwopdrachten en bestelbonnen getekend zijn. Voor dit project betekende het dat het dossier op 1 september bij het gewest moest zijn. Anders zou de subsidie van het wijkcontract vervallen.

Vorige week bleek echter dat het studiebureau enkel en alleen voor de bouw meer dan één miljoen boven het budget zat. In allerijl werden afgelopen weekend verschillende posten geschrapt: de airco, de keuken en de inrichting van de cafetaria, het terras, de verlichting en een deel van de geluidsisolatie.

Aldus kon het project voor CirK maandag in extremis worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Bij oppositiepartijen Groen en PS ging dat niet helemaal van harte. “De gemeente steekt veel geld in een prestigieus gebouw dat uiteindelijk bestemd is voor één welbepaalde uitbater, Espace Catastrophe. Er komt wel een beheerscontract, maar toch. Wat als ze bijvoorbeeld te hoge toegangsprijzen hanteren? De gemeente kan hen moeilijk buitenzetten want het gebouw is speciaal voor hen neergezet,” aldus Anne Tyssaen (Groen) en Brian Booth (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni