'Erkenning Grote Moskee bevoegheid gewesten' (Geens)

© Belga
27/11/2015

Net als andere regeringsleden toonde ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zich vrijdag voorzichtig over de Grote Moskee van Brussel. De minister, bevoegd voor religies, herinnerde eraan dat de erkenning van gebedsplaatsen een bevoegdheid van de gewesten is.

Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) riep de federale regering vrijdag op om een einde te maken aan de erfpachtovereenkomst tussen ons land en Saoedi-Arabië en de Grote Moskee om te vormen tot "een modern Europees Centrum voor Nieuwe Islam". Volgens haar is de Grote Moskee een "broeihaard van de extremistische islam in Brussel, België en Europa".

"De erkenning, en de intrekking, is een bevoegdheid van de gewesten, maar wij kunnen een advies geven", zo legde Geens (CD&V) uit in de marge van een commissiezitting in de Kamer.

De federale regering is wel bevoegd voor de erkenning van imams. Geens ontmoette deze week de voorzitter van de moslimexecutieve. Ze raakten het eens over een diplomavereiste voor imams die actief zijn in erkende moskeeën in België. Geens moet daarover overleg plegen met de gewesten omdat de vereiste meteen ook een voorwaarde zou worden voor nieuw te erkennen moskeeën in ons land. De minister gaf ook aan dat hij op zoek is naar een betere manier om de externe financiering van gebedsplaatsen in België te controleren.

Sinds de aanslagen in Parijs stelden verscheidene politici zich vragen bij de relaties met Saoedi-Arabië. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders liet evenwel verstaan dat hij het Belgische beleid niet gaat herzien, precies om de dialoog te behouden. De krant De Standaard berichtte vrijdag wel dat een belastingverdrag met het land is opgeschort.

In april 2012 wist de vorige regering op discrete wijze de directeur van het Islamitisch Centrum van België uit te wijzen wegens te radicale opvattingen. Vorige week zei premier Charles Michel nog met klem dat er voor radicale predikers geen plaats is in België. Met het Centrum wordt omzichtig omgesprongen. In 2009 werd het voorzitterschap toevertrouwd aan Abdallah Al Moualimi, toenmalig Saoedisch ambassadeur in België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni