Eric De Bruycker heeft eed afgelegd als burgemeester Linkebeek

© Belga
05/10/2015

Eric De Bruycker heeft maandagmorgen bij Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte de eed afgelegd als burgemeester van Linkebeek. De Bruycker, in de gemeenteraad fractieleider van de Vlaamse oppositielijst Prolink, werd zondag in die functie benoemd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Met De Bruycker heeft deze faciliteitengemeente voor het eerst sinds 2007 weer een volwaardige burgemeester.

Homans benoemde De Bruycker nadat de Raad van State eerder tot twee keer het beroep verwierp dat Damien Thiéry, sinds 2007 waarnemend burgemeester van Linkebeek, had ingesteld tegen de weigering van de Vlaamse regering om hem wegens overtredingen van de taalwetgeving te benoemen als burgemeester. Ook had de Franstalige meerderheid het afgelopen jaar herhaaldelijk geweigerd iemand anders als burgemeester voor te dragen. Toen Homans recent zelf de Franstalige schepen Yves Ghequiere benoemde als alternatief voor Thiéry, ging deze daar niet op in. De Lijst van de Burgemeester van Thiéry heeft in de gemeenteraad 13 op 15 zetels, Prolink 2.

Op de vraag maandagmorgen na de eedaflegging of hij zich als burgemeester "legitiem" voelde, antwoordde De Bruycker "dat niet hij de wetten maakte, maar dat deze alleszins gerespecteerd dienen te worden". "We willen met Prolink het probleem in Linkebeek oplossen. We vinden ook dat Thiéry niet meer kan benoemd worden als burgemeester. Als je a zegt, moet je vervolgens b doen. Toen de minister mij de vraag stelde of ik burgemeester wilde worden, heb ik niet getwijfeld en geantwoord dat ik bereid was om Linkebeek uit de impasse te helpen. Als Thiéry denkt dat er andere wetten zijn of andere wegen kunnen bewandeld worden om dit probleem op te lossen, dan moet hij dat zeggen", aldus De Bruycker.

De Bruycker herhaalde evenwel dat zijn toekomst als burgemeester afhangt van het feit of de Franstalige meerderheid in Linkebeek bereid is om samen te werken. "Momenteel sta ik nog steeds voor 100 procent achter deze opdracht die Homans en Prolink mij gegeven heb. We zullen wel zien of ik al dan niet tegen een muur loop. Ik kijk uit naar het overleg dat ik de volgende dagen wil hebben met de Franstalige meerderheid. Momenteel heb ik nog geen enkel contact gehad hierover met Thiéry", aldus De Bruycker. Vanavond vergadert de Linkebeekse gemeenteraad. Ondanks dat de faciliteitengemeente een nieuwe burgemeester heeft, zal de raad vanavond zoals voorheen worden voorgezeten door Thiéry.

Eric De Bruycker is 57 jaar oud en was tot voor kort zaakvoerder van een klein bedrijf inzake verwarmingstechnieken, dat hij inmiddels overgelaten heeft aan zijn zoon. Hij zetelt namens de Vlaamse eenheidslijst al 15 jaar in de Linkebeekse gemeenteraad en haalde bij de jongste verkiezingen als lijsttrekker van Prolink 168 voorkeurstemmen. De Vlaamse oppositie in Linkebeek vormde zich bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen in 2012 overigens om van LK2000 tot Prolink met als bedoeling ook gematigde Franstaligen een plek op de lijst aan te bieden om zo samen te gaan ijveren voor communautaire vrede in deze faciliteitengemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni