Erasmushogeschool opent simulatiecentrum voor operaties

© brusselnieuws.be
01/07/2015

De Erasmushogeschool Brussel (EhB) opende woensdagochtend een ‘simulatiecentrum’, waar studenten verpleeg- en vroedkunde praktijksituaties kunnen inoefenen. Dat gebeurt met drie levensechte poppen die onder meer bevallen, roepen en reageren. Totale kostprijs: 800.000 euro.

Het simulatiecentrum telt vier kamers. Een ‘real-life’ verloskamer, een ‘ziekenhuiskamer’ die voor allerlei oefensituaties kan worden gebruikt (van thuiszorg over spoed) en twee kamers waar studenten samen met docenten kunnen reflecteren op hun handelingen. Alle acties worden namelijk door camera’s vastgelegd.

Door met deze patiëntpoppen kunnen studenten zich voorbereiden in een realistische oefenomgeving, laat de Erasmushogeschool weten. Daardoor is de transfer naar de realiteit op de stageplek makkelijker.

Baby en bevallende moeder
De Erasmushogeschool kocht drie patiëntpoppen aan: een bevallingssimulator, een patiënt (die zowel vrouwelijk als mannelijk kan zijn) en een 'baby', die onder meer ook gebruikt zal worden door de studenten neonatologie.

Eén simulator kost rond de 100.000 euro. De EHB becijferde dat de totale kostprijs van de poppen, samen met alle benodigde infrastructuurwerken en bijbehorende docententrainingen, rond de 800.000 euro ligt.

Ook de studenten van de Vrije Universiteit Brussel (onder meer van de faculteit geneeskunde) zullen gebruikmaken van het simulatiecentrum. Bovendien zal het centrum ook ter beschikking staan van mensen uit het werkveld die hun vaardigheden wat willen aanscherpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni