'Er staan toch geen staatsgeheimen in het fietspadenplan?'

FVDE
© brusselnieuws.be
06/07/2015

Het fietspadenplan van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) wordt vandaag voor de tweede keer besproken in het Brussels parlement. De volledige versie van het plan hebben de parlementsleden echter niet ontvangen. Schandalig, vindt Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA).

Over de precieze inhoud van het fietspadenplan is nog niets officieel bekend. Begin mei lekte uit dat het Gewest 80 kilometer aan nieuwe fietspaden wil aanleggen. De Kleine Ring zou volledig befietsbaar moeten worden. Maar de bevoegde minister Pascal Smet heeft het plan nog niet voorgesteld. Nochtans kwam hij het begin juni wel al toelichten in de plenaire vergadering van het parlement. Maandag gebeurt dat opnieuw in de Commissie Infrastructuur.

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) vindt het ongehoord dat de parlementsleden het plan nog niet hebben kunnen inkijken. “Straks krijgt u dus opnieuw een platform om uw plan toe te lichten zonder het ons te hebben bezorgd. Ik vind deze toestand een schande. Wat houdt u tegen om ons het plan te geven? Er staan toch geen staatsgeheimen in? Het gaat toch maar over de aanleg van fietspaden? En de keuzes die hierbij hopelijk werden gemaakt?”, zegt Van Achter in een open brief aan Smet.

Zij vermoedt dat de geheimhouding erop wijst dat het plan niet veel voorstelt. “Is uw plan te mager en wenst u dit te verdoezelen? Ik vermoed dat u alvast niet trots bent op uw plan, anders hadden we toch al een kopietje gekregen,” aldus Van Achter.

'Parlement heeft alle nodige info'
Bij het kabinet-Smet is een ander verhaal te horen. “Alle parlementsleden hebben vlak voor de aanvang van de commissie een kopie met een presentatie van het plan gekregen. Daarin staan de doelstellingen en middelen, en alle informatie die de parlementsleden over het plan nodig hebben."

"De regering verspreidt inderdaad geen nota’s van de ministerraad, maar dat gebeurt al sinds 1989 niet”, zegt woordvoerder Lore Vandoorne aan brusselnieuws.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni