S1420 Joachim Caffonnette

EP: Joachim Caffonnette Quintet

GTB
© Agenda Magazine
01/04/2014

Naast de conservatoria blijven jamsessies de meest onontbeerlijke leerschool voor jonge jazzmuzikanten. Vooral die op maandagavond in de Sounds Jazz Club zijn gereputeerd.

Eigenaars Sergio en Rosy steunden van meet af aan nieuw talent. Uit die pool van jongeren komt pianist Joachim Caffonnette.

Drie jaar lang trok hij naar de fameuze jamsessies (vaak met Erik Vermeulen als master of ceremony) en nu is er dan zijn eerste ep. Opvallend daarbij is dat hij alle nummers zelf schreef en dit in de pure traditie van swing en hardbop.

Zijn doel: Art Blakey en Horace Silver koppelen aan de manier van componeren zoals Wayne Shorter en Herbie Hancock dat deden in de jaren 1960. Hooggegrepen zou je denken, maar hij komt ermee weg, mede dankzij de vier even jonge muzikanten aan zijn zijde.

Bij Caffonnette hoor je bewust geen freejazz: daar heeft hij naar eigen zeggen nog niet de nodige bagage voor. Eerst de traditie, dan de toekomst. Met het slotnummer 'Lost rider' licht hij alvast een tipje van de sluier op. Het is een meer open compositie gebaseerd op traditionele structuren maar met mogelijkheden om te experimenteren. En dat doen ze ook. Joachim Caffonnette Quintet, onthoud die naam. (GTB)


data: 8 & 22/4, 22.00

waar: Sounds Jazz Club, Tulpstraat 28, Elsene

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Muziek, Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni