Veroordeelde Syriëstrijders kunnen niet langer Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) vindt het niet kunnen dat teruggekeerde Syriëstrijders een enkelband krijgen. Dat zegt hij nadat een Syriëstrijder met enkelband uit Vilvoorde even van de radar verdween. Ondertussen is de man opnieuw opgepakt door de politie. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft vorige week al opdracht gegeven om veroordeelde Syriëstrijders uit te sluiten van elektronisch toezicht.

"Het gaat om een teruggekeerde Syriëstrijder die veroordeeld is tot een gevangenisstraf maar als gunstmaatregel een enkelband kreeg", zegt een boze Bonte. "Wie haalt het in zijn hoofd om dit in de huidige context toe te laten?", zegt Bonte aan Belga. "Het is compleet onbegrijpelijk en onverantwoord dat in tijden van terreurdreiging men op deze manier terugkeerders uit het oog verliest".

Bonte maakt woensdag een gedetailleerd verslag van het incident, dat zich dinsdag zou hebben voorgedaan, over aan het comité P met het dringend verzoek dit snel te analyseren. "Dergelijke incidenten, die echt gevaar inhouden, moeten direct en definitief de wereld uit", zegt hij.

Burgemeester Bonte dringt er op aan dat de federale regering met directe ingang de gunstmaatregel intrekt van het elektronisch toezicht voor alle teruggekeerde Syriëstrijders die vandaag genieten van een enkelband. "Deze personen kunnen zich immers vrij bewegen in de samenleving en het toezicht faalt compleet", zegt Bonte.

In een reactie laat het kabinet van minister van Justitie Koen Geens weten dat elektronisch toezicht geen optie meer is voor Syriëstrijders. "De minister heeft vorige week reeds zijn administratie gevraagd de omzendbrief hiertoe aan te passen en veroordeelde Syriëstrijders effectief uit te sluiten van het toepassingsgebied van elektronisch toezicht in het kader van de strafuitvoering", luidt het op het kabinet-Justitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni