Bea Diallo c Marc Gysens

Emergence XL helpt jongeren al sportend aan een job

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
21/01/2015

Om je mannetje te staan in een boksring moet je discipline hebben, kunnen doorbijten, respect hebben. Dergelijke waarden zijn ook van tel op de arbeidsmarkt. Emergence XL brengt al vijf jaar beide werelden samen en geeft jonge schoolverlaters alsnog een kans op werk. Het project heeft succes en kan zich dankzij hun net geopende sportzaal nog verder ontwikkelen.

“Klop eens drie minuten in de zak,” vraagt oprichter en Elsense schepen Bea Diallo (PS, 43) aan nieuwkomers. “De meesten houden het nog geen dertig seconden vol. Maar door dagelijkse trainingen verandert dat zeer snel. Die gasten zien die evolutie en gaan mee in het verhaal. Voor een bokskamp moet je je voorbereiden, om tot de arbeidsmarkt toe te treden ook. We koppelen aan die sportactiviteiten een professionele begeleiding en leiden hen zo naar ons doel: werk vinden.”

De inzet van Bea Diallo voor Brusselse ketten is niet nieuw. In 1998, toen hij nog wereldkampioen boksen was, richtte hij vzw My Choice op en liet hij jongeren drugs en geweld inruilen voor sport. Vijf jaar geleden stampte hij Emergence XL uit de grond om schoolverlaters op de arbeidsmarkt te krijgen. “In het Franse Le Havre was er toen al een model. Zij gaven Frans boksen, maar dat was maar een klein onderdeel van hun begeleiding. Ik heb dat helemaal omgedraaid. Bij Top Pour un Job, zoals ons project heet, is sport net een hoofdzaak.”

“We hebben hun model dus aan onze ideeën aangepast en dat heeft succes, waardoor de Fransen nu naar ons komen kijken. In Pau willen ze ook een Emergence oprichten en de initiatiefnemers hebben ons onlangs een bezoekje gebracht om zich op ons project te baseren. Ik zou in de toekomst wel een project willen opzetten in Wallonië en Vlaanderen, ook daar zijn steden met vergelijkbare problemen. En het kan ook met andere zaken, cultuur bijvoorbeeld, in plaats van boksen.”

Emergence XL werkt met een eerste module van zes weken, waarna de jongeren een stage van zes weken afwerken bij een bedrijf. De eerste 42 dagen wordt, om te beginnen, een sportieve basis opgebouwd. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig om acht uur afgesproken aan de vijvers van Elsene voor een ochtendloop. Te laat komen is geen optie. “Aanvankelijk nemen die gasten het nog wat lichtjes op, maar snel nemen ze het serieus en doen ze er alles aan om op tijd te komen. Zo leren ze wat punctualiteit. Als je van een jongere hoort dat hij vroeger om 16 uur opstond om te gaan solliciteren... Dan hebben sommigen dat echt wel nodig.”

Ethische sportzaal
“Er zijn ook allerhande andere trainingen, met een focus op boksen. Maar we begeleiden hen eveneens op professioneel vlak: een curriculum vitae leren opstellen, hun zelfvertrouwen opbouwen, hen advies geven hoe ze moeten solliciteren en wat ze moeten dragen, enzovoort. Sommigen moeten we bijvoorbeeld duidelijk maken dat ze geen pet mogen dragen als ze zich gaan voorstellen. We geven ook wel eens een korte opleiding over zaken als secretariaatswerk. Nederlandse taallessen zijn er nog niet, maar dat ik wil ik verder ontwikkelen. Het kan niet dat het Nederlands van heel wat Brusselse jongeren zo pover is.”

Ook wie zijn studies wel heeft afgewerkt maar geen job vindt, kan terecht bij Emergence XL. Zij moeten uiteraard de eerste module niet doorlopen. Indien ze zelf een zaak uit de grond willen stampen, kunnen ze eveneens op de nodige ondersteuning rekenen. “Sinds de oprichting in 2009 hebben we ongeveer zeshonderd jongeren begeleid. Geen enkele heeft het opgegeven en zowat tachtig procent heeft werk gevonden of volgt een opleiding. Dat zijn toch wel cijfers die kunnen tellen.”

“Jongeren die hier buiten stappen, praten over Emergence en dat zorgt voor naambekendheid. Die voelen we stilaan groeien. Eens ze onze werking verlaten, komen ze ook wel terug om te getuigen. Twee van hen hebben bijvoorbeeld een carrière opgebouwd en een appartement kunnen kopen. Gasten die op straat rondhingen, hé. Dat zijn mooie voorbeelden.”

Aanvankelijk moest de vzw bureaus en sportzalen huren om het doelpubliek te begeleiden, maar sinds kort beschikken ze over een spiksplinternieuwe sportzaal in de Scepterstraat, die ze met steun van de gemeente volledig zelf hebben opgericht. Ze noemen het de eerste ethische sportzaal van Brussel.

“De zaal is open voor iedereen. We hanteren voordeeltarieven voor mensen in moeilijke situaties, maar de prijzen zijn sowieso zacht. De winst die we maken zullen we gebruiken om het sociale luik te financieren. Wie hier een abonnement neemt, helpt dus bij de begeleiding van een jongere om een job te vinden. Dat is een argument dat we nog meer naar voor moeten schuiven.”

“Aanvankelijk trokken we naar de wijken om met bokslessen ons project voor te stellen, nu hebben we een eigen boksring, van olympische afmetingen. Die hebben we bewust centraal in de zaal gezet. In de meeste sportclubs is de ring ergens in een kelder, ik wil net dat iedereen de boksers bezig ziet om zo een open sfeer te creëren. Een sfeer waar veel contact is, waarin gedeeld en samen gesport wordt.”

Beheerraad
Diallo betrekt in zijn idee van samen sporten ook de sociale werking. Hij wil werkzoekenden en bedrijfsleiders samenbrengen tijdens de boksles, om zo ontmoetingen en vriendschappen te creëren. Hij betrekt bedrijven actief bij zijn vzw.

“Aanvankelijk wou de gemeente dat een belangrijk aantal plaatsen in de beheerraad gereserveerd werden voor bepaalde mensen die zij zouden aanduiden. Maar daar heb ik me tegen verzet. Ik wou een meerderheid bedrijfsleiders in de beheerraad die zich zouden inzetten voor het project, en dat heb ik verkregen. Zo heeft onder meer D’Ieteren een plaats in de beheerraad.”

“We zijn nog bezig met andere bedrijven. Daarvoor gaan we strategisch te werk. We hopen namelijk dat onze jongeren op termijn stages kunnen volgen bij die bedrijven. Dan is het goed om uit verschillende sectoren te kunnen kiezen. Ik zou ook graag zien dat werknemers van die bedrijven hier komen sporten, samen met jongeren die ze anders misschien mijden.”

Emergence XL kan alvast uitpakken met mooie infrastructuur. Behalve een hele resem fitnesstoestellen en boksmateriaal zijn er ook zalen voor groepslessen, is er een sauna, enzovoort. En dat spreekt aan, want amper een maand na de opening hadden al 200 à 250 mensen zich ingeschreven. Om volledig autonoom te kunnen werken, moeten ze binnen drie jaar 750 à 1.000 abonnees tellen.

“Met deze sportzaal en de nieuwe middelen zullen we onze werking rustig aan kunnen uitbreiden. Tot nu toe begeleidden we vijftien jongeren per module, maar dat zullen we kunnen opkrikken. De samenwerking met andere instanties die jongeren aan werk helpen zal zich de komende jaren ook verder ontwikkelen, zodat we hen nog beter kunnen helpen. Elke jongere die hier binnenkomt, is een uitdaging, maar het is echt wel de moeite waard om in hen te investeren.”

Meer info op www.emergencexl.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni