Elsense krakers krijgen contract na half jaar onderhandelen

© FM Brussel
25/07/2013
Tien mensen die eind vorig jaar woningen van de Elsense Haard hadden bezet, krijgen na zes maanden onderhandelen een contract met de sociale huisvestingsmaatschappij. De tien kunnen er nu minstens een jaar blijven wonen.

De bezetters maken deel uit van het collectief Leeggoed dat bestaat uit sociale organisaties en individuen die getroffen werden door de huisvestingscrisis. In november kraakten ze enkele panden van de Elsense Haard in de Boondaalwijk. Tussen Kerst en Nieuwjaar werden ze uit de woningen gezet na een gerechtelijke beslissing.

Onder impuls van staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) en de federatie van huurdersverenigingen werd wel meteen onderhandeld over een contract van tijdelijke bezetting. "Een maand later liet de Elsense Haard weten dat er een akkoord was, maar het duurde nog maanden voor ze de appartementen konden bezoeken", zegt Hanne Stevens van vzw JES. "Een wirwar van bestuurlijke regels, een logge administratie en een gebrek aan kennis van de procedures zorgden voor heel wat vertraging."

"Hoewel voor sommigen zes maanden niet lang lijkt om een dergelijke overeenkomst af te sluiten, lijken die maanden wel eeuwen als je geen dak boven het hoofd hebt", vertelt Younes, een van de bezetters. "Na de uitzetting zijn we allemaal op zoek moeten gaan naar tijdelijke oplossingen in kraakpanden, bij vrienden, in de winteropvang. Telkens we dachten dat we een doorbraak hadden, bleek er wel nog iets mis te gaan. In dergelijke precaire omstandigheden, zijn zulke onderhandelingen dodelijk vermoeiend."

Eind juni kwam er uiteindelijk toch schot in de zaak en kon het collectief beginnen aan de renovatiewerken van de appartementen. De overeenkomst biedt een tiental mensen voor minstens een jaar een dak boven het hoofd. "We zijn echt blij dat de Elsense Haard met ons een overeenkomst heeft afgesloten. Andere sociale huisvestingsmaatschappijen en openbare eigenaars zouden zeker hun voorbeeld moeten volgen, want zo'n overeenkomst biedt voordelen voor beide partijen", aldus Stevens.

Het collectief pleit wel voor de oprichting van een nieuwe agentschap dat zulke projecten kan begeleiden, alle betrokken partijen en diensten kan coördineren en de procedures kan stroomlijnen. "Op die manier kunnen dergelijke overeenkomsten makkelijker afgesloten worden en zijn er dus meer alternatieven voorhanden om de leegstand tegen te gaan en mensen in precaire situatie een thuis te bieden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni