Elsene ontsnapt (voorlopig) aan gewestelijke voogdij

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
26/02/2015

In 2015 begroot Elsene een tekort van 1,3 miljoen euro. Toch zegt schepen van Financiën Viviane Teitelbaum (MR) dat de gemeente op de goede weg is.

"De rationaliseringsmaatregelen die we sinds 2012 hebben genomen hebben gewerkt," zegt Viviane Teitelbaum. "Vooral in de werkingskosten van de gemeente is gesnoeid, terwijl we er voor hebben gezorgd dat de gemeentediensten hun werk naar behoren konden blijven doen. Gegeven de moeilijke financiële situatie in de Brusselse gemeenten is Elsene dus zeker op de goede weg."

Teitelbaum had sinds haar aantreden in 2012 de weinig benijdenswaardige taak om te vermijden dat Elsene onder voogdij van het Brussels Gewest werd geplaatst. Hoewel ze zegt dat het gevaar nog zeker niet geweken is, is ze blij dat ze in 2015 uitzicht behoudt op financiële onafhankelijkheid.

De rekening van vorig jaar vertoont een evenwicht, en Teitelbaum hoopt dat op het einde van dit jaar het begrote tekort minstens ook omgezet kan worden in een evenwicht. "Soms zijn er financiële meevallers. Zo hebben de Brusselse gemeenten in 2014 een goed dividend uitgekeerd gekregen van de intercommunale Hydrobru", klinkt het.

De oppositie is opvallend mals voor de begroting 2015. Anders dan enkele jaren geleden temperen de partijen Ecolo en CDH hun kritiek. Het enige punt van discussie gaat over de "gendervriendelijke" begroting van Teitelbaum. De MR-schepen presenteert haar begroting als "evenwichtig voor mannen en vrouwen", wat wil zeggen dat de gemeente bijvoorbeeld genoeg aandacht heeft voor infrastructuur die ook voor vrouwen toegankelijk is, en dat er bij aanwervingen in crèches genoeg kansen worden gegeven aan mannelijk personeel. Ecolo claimt dat dat genderidee van hun komt.

Wel moet de begroting donderdagavond nog worden goedgekeurd in de gemeenteraad. Misschien komt er dan meer fundamentele kritiek op de interpretatie van de cijfers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni