Adolf Buyllaan

Elsene niet helemaal gelukkig met testfase Generaal Jacqueslaan

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
25/11/2014

De testfase die voormalig minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) in april opstartte op de Generaal Jacqueslaan, werpt haar vruchten af. Behalve voor het verkeer in de zijstraten. De gemeente Elsene wil opnieuw praten met de nieuwe minister Pascal Smet (SP.A).

In april ging de testfase op de Generaal Jacqueslaan van start. Die testfase had de gemeente Elsene afgedwongen nadat bekend was geraakt dat de MIVB de Generaal Jacqueslaan wilde heraanleggen om de trams vlotter te laten rijden en Mobiel Brussel mee op de kar sprong om meteen ook fietspaden aan te leggen. Daarvoor moest wel een van de drie rijstroken in elke richting sneuvelen. De gemeente Elsene lag dwars, waarop MIVB-voogdijminister Grouwels een testfase met één rijstrook minder voorstelde.

Elsene blijft echter op haar oude vertrouwde hoede. Zo heeft de gemeente een verkeerstelling uitgevoerd en voorgesteld tijdens de jongste gemeenteraad. “Er is evenveel verkeer als voorheen, en de capaciteit is eigenlijk dezelfde gebleven,” zo zegt mobiliteitsschepen Caroline Désir (PS). “De rijtijd tussen de Congolaan en het station van Etterbeek is zelfs korter dan voor de test. Bovendien zijn er 50 procent meer fietsers.”

Daar komt wel bij dat de aanpalende Elsense straten heel wat meer verkeer te slikken krijgen, zegt Désir. “Zo zijn er vaak files in de kleine Emile Banningstraat, files die er voorheen niet waren, met heel wat overlast voor de bewoners tot gevolg. Op de Mauricelaan is het verkeer fors toegenomen, zowel overdag als ‘s nachts, ook tijdens het weekeinde. En voor de trams van de MIVB die de Buyllaan nemen is er geen tijdswinst.

De gemeente Elsene kondigt dan ook aan dat ze met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal samenzitten om de resultaten te bespreken. “De contacten verlopen alleszins gemoedelijk,” zo weet burgemeester Willy Decourty nog

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni