Elsene: Frans beleid, sociale vooruitgang

CD
© Brussel Deze Week
15/10/2014

Schepen van Financiën Viviane Teitelbaum (MR) beloofde bij haar aantreden beterschap voor de Elsense financiën. De actualiteit pleit in haar voordeel: de gemeente ziet haar tekort op de rekeningen 2013 verkleinen.

Vorig jaar werden de rekeningen afgesloten met een tekort van acht miljoen euro, dit jaar is dat zes miljoen euro. “Een netto verbetering,” vindt Viviane Teitelbaum, die in 2012 aantrad. “In 2015 wil ik een evenwicht nastreven. We moeten koste wat kost vermijden dat onze rekeningen onder gewestelijke voogdij worden geplaatst.”

Om de gemeente minder geld te laten uitgeven heeft Teitelbaum gesneden in enkele gemeentediensten. Zo werden de personeelskosten van Elsene verminderd door uittredend personeel niet te vervangen. Niemand werd evenwel naakt ontslagen. Ook werd de kinderopvang duurder gemaakt. Teitelbaum gaat er echter prat op om niet te veel te besparen. “Elsene biedt veel aan zijn inwoners aan: vier theaters, een beschermde begraafplaats, een gemeentelijk museum... Dat kost handenvol geld, maar bestaat om historische redenen. Ik kan niet van vandaag op morgen beslissen om dat allemaal te schrappen, en ik zou het ook niet willen, want ik kies voor een groot aanbod. Elsene werkt zo. We moeten ook nog leven.”

Wanneer gevraagd of dat past binnen de liberale ideologie – de MR is de grootste politieke fractie in Elsene en levert volgend jaar de burgemeester – antwoordt Teitelbaum: “sociale vooruitgang is anders wel liberaal.”
Of de financiën van Elsene in 2015 beter zullen zijn, valt af te wachten. Ook al omdat het nieuwe gemeentehuis nog moet gebouwd worden, een hoge kost voor de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni