Elke Van den Brandt kandidaat-voorzitster Groen

© brusselnieuws.be
15/09/2014

Elke Van den Brandt stelt zich kandidaat om Wouter Van Besien op te volgen als voorzitter van Groen. Het 34-jarige Vlaams Parlementslid uit Ganshoren vormt een duo met Kamerlid Wouter De Vriendt.

Dat hebben Van den Brandt, de huidige ondervoorzitter van Groen, en De Vriendt maandag bekendgemaakt op een persbriefing. Van den Brandt leidde eerder dit jaar al de kiescampagne van Groen.

Huidig voorzitter Wouter Van Besien kondigde eind augustus aan dat hij zou stoppen als voorzitter van de Vlaamse groenen. Van Besien is sinds 2009 voorzitter van Groen, maar stelt zich niet kandidaat voor een nieuw mandaat. Hij stopt op 15 november als voorzitter.

Van den Brandt en De Vriendt verrassen met hun kandidatuur. “We hebben veel gepraat. We zijn beide jonge ouders, we delen dezelfde visie over hoe we Groen kunnen versterken", zeggen ze in een gezamenlijk persbericht. "We zijn rotsvast overtuigd van ons programma en van de noodzaak van een stevige groene partij. We zijn complementair, hebben ervaring op alle niveaus in de partij en in de politieke arena. We combineren scherpte in debat met een attitude van bruggenbouwers. Het is nu aan ons om de komende weken de leden de overtuigen van ons project voor Groen."

Kandidaten, of liever kandidatenduo's, kunnen zich nog tot en met 25 september aandienen.

De komende weken gaat het kandidatenduo Van den Brandt - De Vriendt op tournee om in gesprek te gaan met leden en afdelingen. Verwacht wordt dat er nog andere kandidaten voor het voorzitterschap zullen opduiken. Insiders tippen bijvoorbeeld ook op een gooi naar het voorzitterschap van Antwerps Kamerlid Meyrem Almaci.

Van den Brandt werd geboren in het Antwerpse Borgerhout, maar verhuisde naar de hoofdstad en zetelde daar tussen 2009 en 2014 als Brussels parlementslid voor Groen. Van den Brandt verving in 2012 Björn Rzoska als ondervoorzitter van Groen onder het voorzitterschap van Wouter Van Besien. Momenteel zetelt ze in het Vlaams Parlement.

Van den Brandt woont in Ganshoren met haar man en twee kinderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni