EHB en GO organiseren hoger beroepsonderwijs

© tvbrussel
23/08/2013
De Erasmushogeschool (EHB) en het gemeenschapsonderwijs (GO) gaan samenwerken om een HB05-onderwijsaanbod te ontwikkelen. Dat zijn zeer praktijkgerichte opleidingen die een brug moeten slaan tussen de technische en beroepsrichting in het middelbaar enerzijds en het hoger onderwijs anderzijds.

De Erasmushogeschool en het gemeenschapsonderwijs gaan samenwerken om een nieuw opleidingsniveau te ontwikkelen. Dat krijgt de naam HBO5, en staat voor Hoger Beroepsonderwijs. Leerlingen met een diploma secundair onderwijs die geen lange opleiding aan een hogeschool willen volgen komen daarvoor in aanmerking.

Volgens de onderwijsinstanties was er al langer nood aan dit opleidingsniveau. "Als er vandaag zoveel vacatures zijn ondanks de hoge werkloosheid dan is dat omdat bepaalde competities niet aan jongeren worden doorgegeven in het secundair onderwijs", zegt Luc Van de Velde, directeur van de Erasmushogeschool. "Dat willen we met HBO5 verhelpen."

Een Europese Richtlijn wil dat tegen 2020 dat 4 afgestudeerden op 10 een diploma hoger onderwijs heeft. Daar moeten de laagdrempelige HBO5-opleidingen mee helpen. Voor de eerste HBO5-opleidingen kunnen leerlingen zich inschrijven vanaf het schooljaar 2017-2018.

"We gaan nu samen bekijken welke opleidingen binnen het volwassenonderwijs die voor HBO5 in aanmerkingen komen, ik denk in de eerste plaats aan boekhouden of informatica", zegt Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni