Eggevoort: van braakland tot gelauwerd stadspark

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
02/02/2015

Het experimenteel stadsparkje op de Eggevoortsite is een van de drie laureaten van de Thuis in de Stad-prijs 2014. Op het terrein, een lange tijd vergeten hoek van de Europawijk, hebben City Mine(d) en het PUM-collectief de oude Maalbeekvallei opnieuw tot leven gewekt en een plek gecreëerd waar uiteenlopende initiatieven wortel schieten.

Eggevoort Friche kreeg de prijs ex aequo met andere initiatieven in Kortrijk en Gent. De drie projecten krijgen elk 50.000 euro van Vlaams minister van Stedenbeleid Liesbeth Homans (N-NA).

Het Eggevoortterrein ligt langs de Maalbeeklaan, tussen het Jourdanplein en het Leopoldpark. Het was al decennia lang verwilderd voor City Mine(d) er in 2011 neerstreek. Na het opruimen van illegaal gestort afval ontstonden er onder impuls van individuen en verenigingen al snel allerlei initiatieven, van een moestuin tot openluchttentoonstellingen.

Water werd de rode draad. "We hebben er een vijver gegraven omdat er vroeger ook visvijers op die plek waren en de Maalbeek er liep", vertelt Sofie Van Bruystegem van City Mine(d). Er kwam ook een paviljoen dat regenwater opving. Dat wordt opgevangen en gefilterd tot drinkbaar water.

Bedoeling is om de hele stadsbevolking te bereiken, van jongeren die komen leren over water in de stad, over oudere buurtbewoners tot Europese ambtenaren. "Uiteenlopende mensen samenbrengen is voor ons heel belangrijk", zegt Van Bruystegem. "Iedereen is een beetje expert en kan bijdragen tot het geheel. Het paviljoen kwam bijvoorbeeld tot stand door de theoretische kennis van een architect te combineren met de terreinkennis van een gepensioneerde bouwvakker uit de buurt."

Dat is ook de jury van de Thuis in de Stad-prijs niet ontgaan. "Het project slaagt erin een nieuwe vorm van stedelijkheid te realiseren, met duidelijke en tastbare resultaten, met aandacht voor alle bevolkingslagen, en met een sterke band met verschillende overheden", staat in het juryverslag.

Toekomst
Dat het terrein zo lang braak lag, heeft te maken met zijn bijzondere ligging. Het is een uithoek van de Stad Brussel, vlakbij de grenzen van Etterbeek en Elsene. In de schaduw bovendien van het federale Museum voor Natuurwetenschappen en het Europees Parlement. Ondertussen krijgen de toekomstplannen voor de site wel vorm. De Stad Brussel plant er enkele woningen en er komt een nieuwe toegang tot het Leopoldpark in het kader van de geplande renovatie door Beliris. Of er dan nog plaats zal zijn voor experiment valt nog af te wachten.

Maar misschien is het tijd om elders in de stad vergeten hoeken nieuw leven in te blazen. "De prijs geeft ons in elk geval wat ademruimte om gelijkaardige plekken in de stad te zoeken en projecten te steunen", aldus nog Van Bruystegem.

Rond deze periode organiseert City Mine(d) overigens verschillende wandelingen en workshops rond de Maalbeekvallei onder de noemer Forma. Kers op de taart is een geboetseerde maquette van de wijk van 3,5 vierkante meter. Die is nog tot 13 februari te zien in een galerij InBetween. Meer info op de website van City Mine(d).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni