Eerste virtual reality-hackathon in Brussel: 'Brussel op de voorgrond van VR plaatsen'

FVDE
© brusselnieuws.be
17/01/2016

In Brussel vond het voorbije weekend de eerste Europese "virtual reality hackathon" plaats. Een heel weekend lang werkten studenten en professionals aan nieuwe projecten in virtual reality die futuristisch lijken, maar eigenlijk dichterbij liggen dan men zou denken.

Een hackathon brengt softwareontwikkelaars samen om aan een nieuw project te werken. In Co.Station in Brussel, vlakbij het Centraal Station, waren er negentig deelnemers, verdeeld onder 12 teams. Elk werkten ze aan hun eigen project.

"Het is de eerste hackathon in Europa: tot nu vond dit soort evenementen vooral in de Verenigde Staten plaats, zoals San Francisco of Seattle", legt Juan Bossicard van impulse.brussels uit. "Wij willen van Brussel een echte VR-hub maken, de stad moet op de voorgrond van virtual reality komen te staan."

Creatieve zielen en technici
De eerste Brusselse hackathon was helemaal uitverkocht. Er waren professionals uit de virtual reality aanwezig, maar ook studenten, en technici die eigenlijk niet zoveel met virtual reality te maken hebben.

"Om een goede VR-technologie te ontwikkelen heb je veel mensen met verschillende talenten nodig. Je hebt creatieve zielen nodig die met het idee op de proppen komen, en de mensen met de technische vaardigheden om het in de praktijk om te zetten", aldus Bossicard.

De organisatie verwacht de komende jaren veel van virtual reality.

"Volgens TrendForce zou de Virtual Reality-markt (hard- en software) in 2016 al een waarde van 6,7 miljard dollar bereiken en in 2020 zelfs de kaap van 70 miljard dollar overschrijden. Virtual reality zal het dienstenaanbod van bedrijven uit sectoren zoals gezondheid, bouw, marketing,... grondig wijzigen", zo klinkt het in het persbericht.

Bobsleeën of piano leren
Het doel van zo'n hackathon is om technologieën te ontwikkelen die het dagelijks leven kunnen veranderen.

Sommige projecten lijken science fiction te zijn, maar worden hier in de praktijk omgezet, legt Bossicard uit: "Eén voorbeeld is het experiment waarbij je kunt bobsleeën vanuit je badkuip: je zet je in je badkuip met een 'head-mounted display' (een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt, red.), en je wordt helemaal ondergedompeld in een wilde bobsleerit."

Een ander project dat in Brussel is uitgewerkt, is Keyro: "Een soort Guitar Hero, maar dan om piano te leren spelen", legt Bossicard uit. "Je zet je head-mounted display op, en je kan je handen de toetsen zien bespelen in virtual reality."

Met het project Triple M kan je dan weer een tank besturen, of zo lijkt het tenminste. En met het experiment Mad Hatters kan je "door de ogen van een roofdier" kijken.

De Brusselse hackathon kon op steun van grote bedrijven rekenen, zoals Samsung, Microsoft en Google. Ook het Brussels Gewest ondersteunt het initiatief, via impulse.brussels, screen.brussels en het Microsoft Innovation Center Brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni