Loopomloop Jette plan

Eerste tweetalige looproute klaar

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
10/09/2014

Een kwintet aan overheidsdiensten kan na vruchtbaar overleg eindelijk het startlint doorknippen van de allereerste Brusselse looproute met tweetalige signalisatie. Als proefparcours werd gekozen voor een 9,8 km lange omloop in het Koning Boudewijnpark, met deellussen in het Laarbeek- en Dielegembos. Uniek daarbij, voor het Gewest althans, zijn de paaltjes met richtingaanduiding en moedgevende metertelling.

Lopers vinden in Brussel overal hun gading, en dankzij downloadprogramma’s (zie kaderstuk) zijn er parcours te over. Maar inzake loopfaciliteiten voor de recreatieve jogger of loper hinkt Brussel mijlenver achterop op de faciliteiten die Vlaanderen aanbiedt. Er bestaat geen enkel circuit met afstands- en richtingaanduiding op het terrein, op een 5, 10 en 15-kilometeromloop in het Zoniënwoud na. Het gaat om een parcours van Adeps (Franse Gemeenschap) dat zelfs door het Vlaams Zoniënwoudgedeelte loopt, waar de Adeps-paneeltjes dan ook al eens beschadigd zijn. Een tweetalige omloop is (vooral) in Brussel wenselijk voor de loper die georganiseerd wenst te sporten, meent de gewestelijke en Vlaamse overheid. Daarom pakken vijf partners uit met een eerste proefproject: Bloso, Brussels Leefmilieu, de Vlaamse en Franse Gemeenschapscommissie (VGC en Cocof) en de Sportdienst van de gemeente Jette.

Vlaanderen telt al 36 bewegwijzerde looptrajecten, waarvan er vier in het nabije Vlaams-Brabant liggen. Het aantal lopers in Vlaanderen is de afgelopen jaren verdrievoudigd, weet de promotiedienst van Bloso. Bloso werkte hiervoor nauw samen met een aantal gemeentelijke of stedelijke sportdiensten, die mee nadachten over een groen- en ondergrondvriendelijk parcours. Marathonlopers trainen nu eenmaal (meer) op harde ondergrond, maar de recreant belast zich minder door op onverhard terrein te lopen. Dit vermindert ook de kans op kwetsuren. “Onze Vlaamse bewegwijzerde omlopen triggeren vooral de recreatieveling, die niet in clubverband sport. Hij of zij wil nu eenmaal graag weten hoe lang een rondje lopen is,” stelt Anne Laenen, consulente Brussel bij Bloso, en fakkeldraagster van het Brussels project.

“We waren al lang vragende partij bij de VGC om in Brussel iets te realiseren, maar de versnipperde overheidsbevoegdheden en het tweetalige karakter van Brussel maakten dit niet makkelijk,” aldus Laenen. “Bovendien bleek Brussels Leefmilieu bij aanvang terughoudend, omdat voor parken een beleid van zo weinig mogelijk paaltjes en signalisatie gevoerd wordt. Het startpaneel is bijgevolg conform de uniformiteit wat betreft panelen voor Brusselse parken. In Vlaanderen moet Bloso enkel naar een gemeente stappen voor een startproject, wat het wel eenvoudiger maakt. Uiteindelijk kwamen we met Zatopek (zie kaderstuk) samen om op basis van hun twintig looproutes een mooiste lusparcours voor Brussel te kiezen. Met de VGC en de Cocof hebben we in maart/april een eerste maal de koppen bijeengestoken. Kwam daarbij dat we ook Brussels Leefmilieu moesten overtuigen, omdat een groot aantal Brusselse parken door hen wordt beheerd. Uiteindelijk is het ons gelukt om een compromis te bereiken. Heikel punt daarbij was de tweetaligheid - voor ons geen probleem (meer) in Brussel - én vooral: de verdeling van de financiering. Er is duidelijk afgesproken dat Jette een proefproject is, met twee combineerbare lussen van 2,7 km (blauw) en 7,1 km (rood). Begin 2015 volgt een evaluatie, waarna we hopelijk nog meer omlopen in Brusselse parken kunnen implementeren.”

Puzzel van jewelste
De inbreng van de partners is een puzzel van jewelste, die wel eens mag worden toegelicht. Laenen schept helderheid: “Bloso stond in voor de knowhow en de begeleiding van het project, neemt de richting- en afstandsplaatjes (1800 euro) en de plaatsing voor de bewegwijzering (zie model) voor zijn rekening. En Bloso financiert ook de promotie en de flyers. Een beetje naar analogie met de Bloso-inbreng in Vlaamse gemeenten. De Cocof en de VGC zouden de palen waarop de bewegwijzering komt financieren. Gelukkig staan er al wat houten paaltjes, die nu dienen voor blindengeleiding. Het tweetalig startpaneel met plan (3000 euro) komt bij de ingang van het Boudewijnpark aan de Heilig Hartlaan en wordt evenredig en eenmalig bekostigd door drie partners: Bloso, VGC én Cocof. De nog te plaatsen paaltjes (ongeveer voor 1000 euro) zullen ook ieder voor de helft door de VGC en de Cocof betaald worden. Binnen Brussel is de inbreng van de overheden zeer evenredig, een mooi partnership dus.”

Op de plaatsing van het tweetalige startbord en de loopsignalisatie na (rechter plan) is de Loopomloop Jette klaar. Normaliter komt er een officiële inhuldiging in oktober - enige vertraging is te wijten aan het feit dat het kabinet van Fadila Laanan (PS), minister-president van de Cocof, in Brussel bevoegd voor (Franstalige) Sport, nog niet volledig is samengesteld, zo weet Bloso.

Dat vooral de recreatieve loper met dit project aan zijn trekken kan komen, onderstreept Laenen graag: “Hij die een hartslag- en afstandsmeter draagt, trekt doorgaans overal zijn plan. Maar de starter of recreatieve loper moet je sterke ondersteuning bieden: kunnen aflezen hoeveel meter je al aan het lopen bent, geeft wat moed (de panelen tellen op per 500 meter, JMB). We noteren dat meer en meer mensen niet-georganiseerd, buiten clubverband sporten, op alle mogelijke uren. Dit parcours is daar ideaal voor.”

Uw BDW-knecht deed u alvast de blauwe en rode lus (te voet) voor en kwam ongelukkigerwijze wat wandelaars met loslopende honden tegen, naast actieve joggers. Enig minpunt zijn twee straatkruisingen (Eugène Toussaint- en Bonaventurestraat) met wachtlicht, wat storend is voor lopers, en de parkeerzone bij het station die een hele dag vol stond. Maar er zijn ook busverbindingen tot de startplaats. Positief punt is de unieke groenbeleving, en dan zeker de uitbreiding tot Dielegembos en Laerbeekbos. Daar komt mogelijk nog een verbindingswegeltje naar het UZ Brussel voor sportende studenten en personeel. Dat het mogelijk is om deellussen te maken, geeft de starter ongetwijfeld ook courage. Allez, luupe allemô.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni