bijenmetcamera regio gratisfoto 300dpi 2

Eerste ‘senaatshoning' tegen nationale feestdag te koop

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
20/05/2015

Op het groendak van de Senaat werd een eerste bijenkorf geplaatst. Vorig jaar in april werd de modeldaktuin om energiebesparende en ecologische redenen aangelegd. Vorige week is ook de eerste daktuinonderhoudsbeurt gebeurd.

Naast een beplanting met sedum en schaduwplanten valt vooral de variatie aan bloeiende planten op: dwerganjer, kruipgeranium, duizendschoon, baardiris, dropplant, wolfsmelk, bies- en huislook, lijmkruid, brandkruid en andere winterharde, aromatische en Alpijnse bloeiers.

De daktuin van 400 vierkante meter werd ontworpen om de energieprestatie te verbeteren, dankzij 24 centimeter isolatie. Daarop ligt het substraat waarin de planten staan. De Senaat sloot echter ook een overeenkomst af met de vzw Société Royale d’Apiculture de Bruxelles et ses Environs (SRABE). Deze imkervereniging heeft een imker wonen in de Koningsstraat, die de bijenpopulatie op het dak van de Senaat van nabij opvolgt.

De Senaat is lang niet de enige instelling of organisatie die de laatste jaren bijenkorven op haar dak heeft geplaatst. Onder meer de AB, verschillende gemeentebesturen deden het haar al voor. Ook in het nieuwe park aan Thurn & Taxis is een imker druk in de weer.

Na de eerste bijenkorf volgt eerstdaags een tweede. Uiteraard – voor de goede herkenbaarheid van het bijennest – in een andere kleur. De eerste bijenkorf kreeg een niet onaardige ‘tricolore’ verflaag. Met twee bijenkorven hoopt de Senaat, via de medewerking van de SRABE, voldoende eigen honing te kunnen oogsten. De bijen maken duidelijk al honinggraten aan; achteraan de kast is een kijkvenster.

En of er voedsel genoeg is? Naast de daktuin vinden de bijen nectar in de lindebomen van het Warandepark. Ook de Kruidtuin, met een grote variatie aan bloeiende planten, ligt nog net binnen hun vliegcirkel.

Wel moeten de bijen ‘concurrentie’ ondergaan van andere daktuinen in de Koningsstraat, privaat en bij Le Soir. Binnenkort richt de Regie op het naburige dak van Binnenlandse Zaken ook een kleinere, ecologische daktuin in. Daar komt (voorlopig) geen bijenkast op te staan. Wel mag de SRABE voor eigen honingoogst later een derde bijenkast op het senaatsdak installeren.

Om een en ander van de bijenijver te kunnen volgen houdt een camera (zie links op de foto) de bijenkastingang in het oog. Op dit moment is die ‘senaatsbijencamera’ enkel verbonden met de technische dienst.

Binnenkort volgt een weblink, zodat naar analogie met de camera gericht op het slechtvalkennest in de kathedraal, alles vanop afstand gevolgd kan worden. Tegen half juli of de nationale feestdag, hoopt de Senaat haar eerste ‘Honing van Brussel/Miel de Bruxelles’ te kunnen verkopen. De potjes zullen in de parlementswinkel te vinden zijn en ook als (ecologisch verantwoord) relatiegeschenk voor parlementairen, ministers en andere zoetekauwen dienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni