Eerste school voor kinderen met schoolfobie

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
24/06/2015

Enkele weken geleden ging in Laken Les Ado de Robert Dubois open. De school is de eerste in zijn soort in Brussel en bedoeld voor jongeren met een schoolfobie. “Je kan deze aandoening vergelijken met een burn-out bij volwassenen.”

Schoolfobie. Volgens Julie Bruyère, kinderpsychiater van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, lijdt een op de honderd jongeren eraan. “Deze kinderen hebben een panische angst voor de school,” zegt Bruyère. “Zolang ze thuis zijn, bijvoorbeeld tijdens de vakanties, functioneren ze normaal, maar als ze naar school moeten, ontstaat er een irrationele paniek. Die kan zich uiten op verschillende manieren: agressie, huilbuien, overgeven, buikpijn.”

De oorzaken zijn divers. Het kan te maken hebben met de jongere zelf, zijn familiale omstandigheden of zijn schoolsituatie. Zo kan pesten uitmonden in een schoolfobie. Bruyère: “Het heeft dus niets te maken met spijbelen. Spijbelaars blijven bewust weg van school omdat ze iets anders leuker vinden.”

Volgens de kinderpsychiater neemt het aantal kinderen met schoolfobie toe. “Binnen onze praktijk kampt een op de twintig van de patiëntjes ermee, vooral pubers. Het komt in alle milieus voor en zowel bij jongens als bij meisjes. Wij zien het als een maatschappelijk fenomeen, dat te maken heeft met de steeds hogere eisen die aan kinderen gesteld worden. Je kan het dan ook vergelijken met een burn-out bij volwassenen.”

Tot dusver zaten deze kinderen thuis, met een ziektebriefje, of gingen ze naar de ziekenhuisschool. Bruyère: “Jongeren die opgenomen waren, konden terecht in onze ziekenhuisschool Robert Dubois. Omdat daar op den duur zoveel jongeren met deze aandoening zaten, hebben we besloten een aparte afdeling te maken, Les Ados de Robert Dubois.”

‘Hoogstens tien maanden’
Stad Brussel stelde hiervoor een voormalig kleuterschooltje in de Stevens-Delannoystraat ter beschikking. Daar lopen sinds anderhalve maand twintig adolescenten tussen twaalf en achttien jaar school. Ze krijgen les, individueel of in kleine groepjes, maar hebben ook groepsgesprekken en sessies therapeutisch knutselen of koken. Bruyère: “Het is dus een mix van onderwijs en therapie. Op die manier willen we de jongeren zo snel mogelijk terug naar hun oude school krijgen. De ervaring leert immers dat hoe langer de jongere wegblijft, hoe moeilijker het wordt om terug naar school te gaan. Hij voedt dan als het ware zijn fobie. We houden hen hier dan ook hoogstens tien maanden.”

Voorlopig kunnen alleen jongeren uit het Franstalig onderwijs terecht in het nieuwe centrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni