Een wielklem op de drie doorgezaagd in Schaarbeek

DB
© brusselnieuws.be
22/12/2014

In de gemeente Schaarbeek wordt een derde van de geplaatste wielklemmen doorgezaagd door auto-eigenaars die hun boetes proberen te ontlopen, zegt bevoegd schepen Denis Grimberghs. Schaarbeek is op zoek naar oplossingen om dit vandalisme tegen te gaan.

Maandelijks worden er zo'n twintig klemmen geplaatst. Dat gebeurt enkel op auto’s met een vreemde nummerplaat, omdat het moeilijk is om bestuurdersinfo van die voertuigen te verkrijgen.

Een boete naar hun thuisadres in het buitenland is vaak nutteloos, aangezien de eigenaars dikwijls in Brussel wonen, of ze gewoonweg niet betalen vanuit hun thuisland. Om dit probleem op te lossen, werd het systeem met wielklemmen ingezet.

De wielklemmen worden gebruikt wanneer de eigenaar al 2.250 euro aan onbetaalde boetes heeft opgestapeld. Wanneer de klem wordt geplaatst, heeft de eigenaar 72 uur de tijd om ten minste 10 percent van de totale schuld te betalen, samen met de bijkomende facturen van de klem en het wegslepen, die kunnen oplopen tot zo’n 600 euro. Indien dat niet binnen die 72 uur is gebeurd, haalt de politie het voertuig weg.

Volgens de krant La Capitale is het echter zo dat de politie de auto’s niet altijd na drie dagen komt ophalen. Sommige eigenaars maken daarvan gebruik om de klem door te zagen.

Volgens schepen van Mobiliteit Denis Grimberghs (CDH) is een snellere interventie van de politie een mogelijke oplossing. Of de interventietijd van 72 uur al dan niet kan ingekort worden, bespreekt het college van burgemeester en schepenen daarom dinsdag. De gemeente zit erg verveeld met het aanhoudende vandalisme en wil de situatie zo snel mogelijk onder controle krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni