rolstoel

‘Een nieuw instapmoment voor de zorgverzekering’

HUB, SVG
© Brussel Deze Week
10/02/2016

Vlaanderen heeft beslist om de zorgverzekering als sokkel te gebruiken voor de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB). In Brussel zijn heel wat Vlamingen niet bij die zorgverzekering aangesloten. Nu er via de VSB een uitbreiding komt van het zorgpakket wil Vandeurzen een nieuw instapmoment voorzien voor de Brusselaars.

Welzijn is, in vergelijking met cultuur en onderwijs, het zwakke broertje van de Vlaamse aanwezigheid in Brussel. Dat is historisch zo, maar komt deels ook omdat er een groot tweetalig aanbod bestaat, zowel in de gezondheids- als in de bejaardenzorg.
Vandeurzen wil vanuit Vlaanderen een tand bijsteken. Vlaanderen is dat aan zichzelf verplicht. “En de weg daar naartoe is de zorgverzekering,” zegt Vandeurzen. “Het grote voordeel van een verzekeringssysteem voor Brussel is dat het aan de persoon kleeft, niet aan een instelling. Daardoor wordt de zorg ook vraaggestuurd, eerder dan aanbodgestuurd. Ook dat ligt in lijn met wat we vanuit Vlaanderen willen doen.

”Het nadeel is dat de zesde staatshervorming een aantal bevoegdheden in welzijn en gezondheid naar de tweetalige Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (Brussel) heeft getransfereerd, en in Vlaanderen naar de Vlaamse gemeenschap. Daardoor zal er een Brusselse versie moeten komen van die Vlaamse Sociale Bescherming. “Hoe die er zal uitzien is nog niet duidelijk, maar het staat wel vast dat het zorgpakket in Brussel er anders zal uitzien (lees: minder uitgebreid, SVG/HUB).”

Hoe dan ook: als het pakket van de Vlaamse zorgverzekering wordt uitgebreid, moet wie tien jaar geleden in Brussel de boot heeft gemist, de kans krijgen om in het systeem te stappen van de Vlaamse Sociale Bescherming, vindt Vandeurzen. “We bereiden een nieuw instapmoment voor.”

Tot slot hebben ook Wallonië en Brussel plannen met een soort zorgverzekering. In Wallonië is de assurance-autonomie zelfs heel concreet. In Brussel zullen mogelijk twee zorgverzekeringen naast elkaar bestaan: een Vlaamse en een tweetalige. Vandeurzen ziet het probleem niet: “Elke gemeenschap is bevoegd waar ze voor bevoegd is. Vlaanderen en Brussel zullen wel met elkaar moeten praten. Maar uiteindelijk moet de gebruiker hier niet veel van merken. Dit kan allemaal in de backoffice geregeld worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni