JH Vos kaartje leggen
© Jo Voets

Een jaar Dar: straatfeest in Jacqmainlaan

Cyril van der Esch
© Brussel Deze Week
22/04/2015

Jeugdhuis Dar, in het centrum van Brussel, bestaat een jaar. Dar heeft er naar eigen zeggen een succesvol eerste jaar opzitten. Het eerste kaarsje wordt uitgeblazen met een volwaardig straatfeest op 30 april.

Kenneth Raemaekers is medeoprichter, rvb-lid en barverantwoordelijke van het jeugdhuis. Hij blikt tevreden terug op het afgelopen jaar. “De eerste zes maanden zijn nooit gemakkelijk. We kregen vaak het verwijt een Mabo-jeugdhuis te zijn. Daarom was het belangrijk in dit eerste jaar een goede basis te vinden. Die basis vormen de zogenaamde kernleden. Een groep van 40 tot 50 personen die actief helpen bij het organiseren van evenementen,” legt Raemaekers uit.

“Ik denk dat het vinden van deze basis onze grootste verwezenlijking is van ons eerste levensjaar. Hiermee hebben we de toekomst van het jeugdhuis verzekerd.”

Tweedehandsmarktje
De oprichters van Dar keken in het begin niet naar de toekomst. Het belangrijkste was een open jeugdhuis creëren waar iedereen gemakkelijk zijn weg naar kon vinden. “Dat is gelukt, maar nu is het aan ons om nieuwe en diverse jongeren aan te trekken,” vertelt Raemaekers. Jongeren aantrekken doet Dar door allerlei evenementen te organiseren. Twee concepten komen maandelijks of tweemaandelijks terug. Braderie in Dar en de Ronde Tafel. Het eerste is een tweedehandsmarktje. Het tweede is een vraaggesprek met een centrale gast. De thema’s die aan bod komen variëren. Woningnood, publieke ruimte en de Brusselse kunstscène zijn allemaal al de revue gepasseerd, aldus Raemaekers. Wat betreft gasten zijn Pascal Smet (SP.A) en Els Ampe (Open VLD) al over de vloer geweest om hun mobiliteitsplannen uit de doeken te doen.

Ultieme droom
Toekomstplannen beperken zich voorlopig tot één doel: het vinden van een nieuwe locatie. “We zijn dringend op zoek naar een nieuwe locatie vanwege capaciteitsgebrek,” zegt Kenneth Raemaekers. “We krijgen vaak de vraag van andere organisaties om onze locatie te gebruiken voor evenementen, maar we moeten die vragen vaak afwijzen.” Raemaekers maakt zich sterk dat iedereen gemotiveerder is dan ooit om de ultieme droom waar te maken, namelijk “dat we binnen 40 jaar nog altijd naar Dar kunnen komen.”

Op het straatfeest zullen onder meer FM Brussel DJ's voor de muziek zorgen vanop de FM Brusselbus. Op Facebook zegden ondertussen al ruim 7.000 mensen toe voor het feest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni