Drie vragen aan

‘Een geheim vraagt om een stem’

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
17/12/2014

De Amerikaanse sopraan Claron McFadden, die vorige maand nog schitterde in de opera Shell Shock in De Munt, is op zoek naar geheimen, bij voorkeur van ouderen. Volgend jaar wil ze er een muziektheatervoorstelling mee maken, samen met muzikant Tuur Florizoone. Afgelopen woensdag gaf ze al een voorsmaakje in het Seniorencentrum (vanaf januari Brussels Ouderenplatform, red.). Daar staat nog toch eind februari een koffer waarin iedereen zijn geheim anoniem kan deponeren.

Naar welke geheimen bent u op zoek?
Claron McFadden: “Ik zoek kleine of grote geheimen, of een bijzonder verhaal dat iemand kwijt wil. Liefst geen verzonnen verhaal, maar het hoeft ook niet perse een diep, donker geheim te zijn. Ik zoek mensen die iets willen zeggen, maar niet kunnen. Een geheim moet eruit. Met mijn stem wil ik hen de kans geven om hun emoties te uiten. Dat kan heel bevrijdend werken. Bedoeling is dat de geheimen gezongen, gedeclameerd of geprojecteerd worden. I will speak it, sing it, show it.”

Waarom bij voorkeur geheimen van ouderen?
McFadden: “Ik kwam op het idee voor dit project door een boek van kunstenaar Frank Warren, die aan mensen had gevraagd hun geheim op een postkaart te schrijven. Oorspronkelijk wilde ik aan de slag met alle leeftijden. Maar in het bejaardentehuis van mijn grootmoeder merkte ik dat ouderen niemand hebben om hun verhalen en geheimen mee te delen. Hun familie en vrienden zijn meestal overleden. Jongeren hebben een stem, ouderen niet, terwijl ze vaak zo wijs zijn en vol verhalen zitten.”

Hebt u zelf ook een geheim?
McFadden: “Zeker, en dat gaat ook in de koffer. Ik moest wel diep graven om het uiteindelijk met kloppend hart en zwetende handen op te rakelen. Voor veel mensen zal het spannend zijn. Zullen ze hun gêne overwinnen? Onvoorspelbaar dus wat er in de koffer zal belanden.”

Seniorencentrum, Zaterdagplein 6, 1000 Brussel. De eerste voorstelling van Claron McFadden, Tuur Florizoone en muziektheater Transparant staat gepland voor 25 september 2015 in Flagey. ‘Geheimenkoffer’ op weekdagen van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni