Extra druk op invalswegen door treinstaking

© FM Brussel
28/05/2015

Op de invalswegen naar Brussel is het donderdagochtend extra druk door een staking bij de spoorwegen. Gemiddeld rijden twee treinen op drie.

Door de problemen bij het spoor hebben waarschijnlijk meer pendelaars gekozen door de auto. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum begon de ochtendspits in elk geval extra vroeg. Op de E40 vanuit Gent stond er bijvoorbeeld al een file om 6 uur. Voor 8 uur stond er in totaal 300 kilometer file en liep de wachttijd naar Brussel op tot 1 uur.

In veel stations lijkt alles op het eerste zicht normaal, maar heel wat treinen zijn vanmorgen niet uitgereden. Gemiddeld rijden twee treinen op drie. "Geen enkele regio is gespaard. Sommige bestuurders zijn vertrokken, maar de situatie verschilt van stelplaats tot stelplaats", zegt Frieke Neyrinck van de NMBS.

Ook Brussel wordt daarbij getroffen. "Wij weten dat heel wat reizigers naar Brussel reizen, en wij proberen zoveel mogelijk reizigers op hun bestemming te krijgen vandaag", aldus Neyrinck. De situatie kan evolueren in de loop van de dag.

De staking gaat uit van de niet-erkende spoorvakbond van treinbestuurders ASTB. Die vraagt een herziening van de premieberekening en een aanpassing van de barema's na twaalf jaar anciënniteit, in plaats van achttien jaar.

De actie treft enkel het landelijk spoornet van de NMBS. Het stad- en streekvervoer van de MIVB en De Lijn rijdt zoals normaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni