hartbovenhard voorbereidingen

'Een creatieve, kleurrijke optocht'

Lucas Destrijcker
© Brussel Deze Week
25/03/2015

Op zondag 29 maart bundelen vrijwilligers, sympathisanten en organisaties verbonden aan Hart boven Hard en Tout Autre Chose hun krachten in de Grote Parade. Al maanden maken deelnemers zich klaar voor het solidariteitsevenement. Maar hoe verlopen de voorbereidingen en wat kan u verwachten?

Het tijdelijk kampement van Hart boven Hard en Tout Autre Chose aan het Masuiplein gonst van de activiteiten.

In de aanloop naar de kritische optocht fungeren de ateliers als tijdelijke ontmoetingsplaats voor iedereen die zijn steentje wil bijdragen. Jong en oud schildert, timmert, tekent of denkt na over verschillende vormen van creatieve, ludieke actievoering. Minstens 10.000 demonstranten met vlaggen, ballonnen en kraalwagens worden verwacht. De initiatiefnemers willen geen klassieke betoging, maar net een heel creatieve mars. “De parade zal bestaan uit elf blokken”, legt Veronique Clette-Gakuba van Tout Autre Chose uit. Elke eenheid draait rond een hartenwens. Burgers of organisaties die zich bekommeren om het thema kunnen hierbij aansluiten. “Een elfde en laatste blok verenigt alle vlaggen van wie zich achter onze beweging schaart. Samen vormen ze één kleurrijk mozaïek.”

Het thematisch ingedeelde concept moet wervend werken. “Elk onderdeel heeft een bepaalde kleur, specifieke artistieke invulling en een eigen themalied, begeleid door verschillende zangroepen en fanfares”, vertelt artistiek coördinator Vital Schraenen. In het kader van hartenwens acht, ‘eco is logisch’ zingt de Brusselse muzikante Kaat De Windt met het koor Stem Magnifique en vrijwilligers van het collectief La Voix Des Sans Papiers het nummer Tayaboné. Een traditioneel Senegalees lied dat het einde van de Ramadan inluidt en symbool staat voor generositeit.

Muzikaal slotmoment
In de aanloop van de Grote Parade organiseert HbH deze week verschillende ‘hartstochten’, te voet van Antwerpen of met de fiets vanuit Oostende, richting Brussel. Aankomst van deze symbolische opwarming is zondagmorgen, voor de aanvang van het evenement. Om 13 uur start de Grote Parade aan station Brussel-Noord om via de Anspachlaan verder te trekken richting het eindpunt op de Kunstberg. Na een muzikaal slotmoment eindigen de festiviteiten om 17 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni