Eedaflegging: Deleuze heeft én krijgt het moeilijk

CD
© Brussel Deze Week
12/12/2012
Olivier Deleuze is de eerste groene burgemeester in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en tevens de eerste openlijk tweetalige van Watermaal-Bosvoorde. Meer is er niet nodig om het FDF op stang te jagen.

Het deed hem ogenschijnlijk niets, maar het moet niet makkelijk geweest zijn. Bij de intrede in de zaal waar hij voor het eerst als burgemeester kwam, uitgejoeld worden door het publiek. Een publiek dat er niet meteen rebels uitzag, ja, dat zelfs behoorlijk op leeftijd was. Het overkwam Olivier Deleuze, de nieuwe burgemeester van Watermaal-Bosvoorde.

Deleuze weekte Ecolo dan ook los van zijn voormalige coalitiepartner FDF om een nieuwe meerderheid te vormen, bijgestaan door de GMH-lijst en de MR. Deleuze verjoeg Martine Payfa van de burgemeestersstoel waar ze al bijna twintig jaar op zat, en vóór haar haar moeder. Deleuze bracht, met andere woorden, een kleine revolutie teweeg in de meest aparte Brusselse gemeente. Dat het FDF echter nog de grootste partij is in Bosvoorde, met een levendige aanhang, zal hij niet licht vergeten.

Er moet worden bij verteld dat Deleuze ook veel applaus kreeg bij de eedaflegging van zijn nieuwe schepencollege en gemeenteraad. Hij pareerde de vele aanvallen van de FDF-fractie niet, maar onderging ze gelaten en beantwoordde het venijn met een minzaam glimlachje. Martine Payfa en haar raadsleden Martine Spitaels en Michel Colson waren nochtans in hun element. Payfa overhandigde Deleuze een cartoon van Le Soir-cartoonist Kroll waarop de burgemeester te zien was als hippie in de jaren 1970, en als een James Bond met rokend pistool anno 2012. "U hebt uw sjerp, maar u hebt ze op uw manier verdiend," brieste Payfa. "Kijkt u maar eens goed naar uw cartoon om te beseffen wie u bent geworden."

Opmerkelijk tijdens de speciale gemeenteraad was dat SP.A-oppositielid Jos Bertrand zich onthield bij de aanstelling van GMH'er Jan Verbeke als Nederlandstalige schepen. "Ik ga niet akkoord met de gang van zaken: dat de Nederlandstalige schepen geen volwaardige bevoegdheden heeft en een 'extra' schepen is. Het was perfect mogelijk om hem bij het kerncollege te voegen," zei Bertrand.

Met een meerderheid van vijftien op de 27 zetels en een sterke oppositie onder leiding van Martine Payfa zal de groene burgemeester het nog moeilijk krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni