DVZ overbevraagd, asielzoekers slapen buiten

© brusselnieuws.be
04/08/2015

Heel wat asielzoekers hebben afgelopen nacht noodgedwongen op straat doorgebracht omdat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de vele aanvragers maandag niet allemaal kon bedienen. De kazernes in Etterbeek worden genoemd als mogelijk opvangplaats.

Na het nemen van vingerafdrukken en een eerste gesprek, krijgen asielzoekers in principe de dag zelf opvang. Maandag kon de Dienst Vreemdelingenzaken echter niet alle aanvragers registreren. Dat bericht De Standaard.

Ongeveer 50 aanvragers kregen een papier met de boodschap om donderdag nog eens terug te komen. De meesten zagen geen andere oplossing dan de nacht op straat door te brengen, of in het park vlakbij het kantoor van DVZ, gelegen aan de Antwerpsesteenweg in de Noordwijk.

De wachtzaal van DVZ zat maandag overvol. "In principe mogen er maar een 250-tal mensen binnen", zegt woordvoerder Geert De Vulder in de krant. "We kunnen daar wel iets over gaan, maar niet veel."

In de meeste Europese landen is het aantal asielaanvragers de laatste maanden gestegen. Toch is er volgens bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) geen sprake van een asielcrisis. Er zijn nog opvangplaatsen beschikbaar en de meeste asielzoekers die nog niet aan de beurt kwamen kunnen terecht bij kennissen of op hotel. "Het is karikaturaal om ervan uit te gaan dat elke asielzoeker haveloos en blut is", aldus Francken.

Als de vraag groot blijft, dreigt wel een tekort aan opvangplaatsen (momenteel is de bezetting ongeveer 90 procent). Daarom is de staatssecretaris op zoek naar extra capaciteit. In dat verband is sprake van de kazernes in Etterbeek. Burgemeester Vincent De Wolf (MR) vraagt in enkele Franstalige kranten dat de gemeente betrokken wordt bij een eventuele beslissing daaromtrent.

Ook bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt men extra capaciteit bij de DVZ om de vertraging weg te werken. "Francken zelf erkent het probleem", zegt Charlotte Vandycke van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "We vragen dus niets meer dan dat men dit logistiek probleem aanpakt en oplost."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni