wachtrij asielzoekers

DVZ: Opnieuw lange wachtrij, 93 asielzoekers geweigerd

© brusselnieuws.be
26/08/2015

Woensdagmorgen stonden opnieuw ongeveer vierhonderd asielzoekers te wachten bij de opening van de dispatch van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Minstens honderd van hen brachten de nacht buiten door. 93 mensen vielen vandaag uit de boot.

Ook woensdag is de DVZ er niet in geslaagd alle asielzoekers in te schrijven; 93 mensen konden niet meer binnen in de wachtzaal en kregen een brief om donderdag terug te komen. Dat zegt de woordvoerster van de DVZ.

De afgelopen weken waren maandag- en dinsdagmorgen het drukst aan de ingang van de DVZ in de Noordwijk. Dat was deze week niet anders, behalve dat de aantallen bijna verdubbeld zijn. Zo kregen maandag en dinsdag telkens meer dan 200 mensen te horen dat ze de volgende ochtend moesten terugkomen, waardoor ze nog niet in de gemeenschappelijke opvangcentra van Fedasil terechtkonden.

Ook woensdagmorgen moest de overbevraagde dienst asielzoekers weigeren. De 203 mensen die dinsdag niet binnen konden, kregen voorrang, net als de families, zwangere vrouwen en minderjarigen. In totaal werden 268 personen binnengelaten en kregen er 93 een oranje document waarmee ze donderdag voorrang krijgen.

Heel wat van de asielzoekers hebben de nacht in het nabijgelegen Maximiliaanpark doorgebracht. Het Rode Kruis was ter plaatse om eten en drinken en dekens uit te delen. Wie meer geluk had, werd door familie of vrienden opgevangen. Volgens de VRT brachten ook heel wat mensen de nacht door op de stoep aan de kantoren van de DVZ.

Rond 8 uur kwamen met een kleine vertraging drie politiecombi's. De agenten hielpen het binnenlaten in goede banen te leiden. De sfeer was rustig.

Wat betekent asielcrisis voor Brussel?
Nu de asielcrisis tastbaar wordt in het straatbeeld, wilde Brussel Deze Week weten wat de gevolgen (kunnen) zijn voor Brussel. Lees hier de stand van zaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni