Duizend tractoren verwacht op Boerenbetoging

© Belga
02/09/2015

Voor de melkbetoging van maandag worden meer dan 5.000 boeren verwacht. Een duizendtal van hen komt met de tractor. De landbouw protesteert dan tegen de lage melkprijzen.

De betoging van maandag wordt georganiseerd door de European Milk Board (EMB), een organisatie van melkboeren. Ze protesteert tegen de gekelderde melkprijzen en vraagt maatregelen.

De EMB wil dat de Europese landbouwministers, die maandag in Brussel bij elkaar zitten, structurele oplossingen uitwerken. Om haar eisen kracht bij te zetten, organiseert ze een grote protestactie in de Europese wijk. Om 11 uur beginnen de toespraken op het Schumanplein, in de uren voordien zullen meer dan 5.000 landbouwers naar Brussel afzakken, meer dan 1.000 van hen komen met de tractor.

Op de zondag voor de betoging vindt er al een solidariteitsactie plaats, waarop 100 tractoren verwacht worden. Die vertrekt om 15 uur in het Jubelpark. Van daar gaat het naar het Europees parlement.

Volgens Erwin Schöpges van de EMB is het de landbouwers bittere ernst. "Wij vechten voor ons overleven", zegt hij. Schöpges hoopt op goede afspraken met de politie, zodat de manifestatie van maandag ordentelijk verloopt. Maar als er maandag geen goede oplossing uit de bus komt, belooft Schöpges hardere acties. Hij spreekt zelfs van een "revolutie".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni