Duizend mensen zonder papieren houden mars door Brussel

© FM Brussel
03/05/2015

Zondagmiddag hebben zowat duizend mensen zonder papieren en sympathisanten opnieuw een mars gehouden in de straten van Brussel. Ze liepen van het Zuidstation naar de Dienst Vreemdelingenzaken in de buurt van het Noordstation.

Aan de beurs ontrolden de actievoerders een groot spandoek met namen van de meer dan 17.000 vluchtelingen die sinds 2003 omkwamen in hun poging "fort Europa" te bereiken.

De sans papiers hebben de voorbije maanden al vaker actie gevoerd, onder meer voor regularisering en tegen uitwijzingen. Toch was deze actie speciaal, zegt actievoerder Hans De Croix aan stadsradio FM Brussel: "Het is uniek in de zin dat het voor het eerst sinds lang een zelforganisatie is van de mensen zonder papieren, en dat was toch al van 2008 of zo geleden. Niet alleen mensen uit Brussel zijn opgedaagd. Er zijn hier ook mensen uit La Louvière, Luik, Sint-Niklaas en Gent aanwezig."

De mars was een initiatief van de Coördinatie van Mensen Zonder Papieren in Brussel, dat verschillende collectieven groepeert, zoals de Stem van de Sans-papiers, de Mobilisatiegroep 2009, het Ebolacollectief, het Afghanencollectief, de Latinos X Regularizacion en de Slachtoffers van de Regularisatie 2009.

Het aantal deelnemers, 1.000 is een schatting. De actievoerders zelf hebben het over 2.000 deelnemers, de politie houdt het bij 720.

Vorige maand voerden de sans papiers nog actie nadat een man uit Guinee zichzelf in brand stak in de lokalen van die dienst Vreemdelingenzaken, in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni