Driekwart meer Brusselse jongeren met leefloon in tien jaar tijd

LQ, SDS
© brusselnieuws.be
31/07/2015

Het aantal jongeren dat moet rondkomen met een leefloon, is in de laatste tien jaar sterk gestegen, en het meest nog in Brussel. Dat blijkt uit cijfers van de minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR) in Le Soir. Eind vorig jaar kregen 13.070 Brusselse jongeren tussen 18 en 25 een leefloon, dat is drie kwart meer dan tien jaar geleden.

Het aantal jongeren dat een leefloon ontvangt, zit in heel ons land in de lift. Vorig jaar waren er bijna 50.000 jongeren die moeite hadden om de eindjes aan elkaar te knopen, en moesten aankloppen bij het OCMW. Dat is 40 procent meer dan in 2005.

In Wallonië woont de grootste groep jongeren die een leefloon genieten, ze zijn met 23.975. Daarna komt Brussel, waar 13.070 jongeren een leefloon krijgen, en in Vlaanderen zijn het er iets minder: 12.732.

De Brusselse jongeren met een leefloon maken er ook langer gebruik van dan in de twee andere gewesten: 227 dagen tegenover 213 dagen in Wallonië en 187 in Vlaanderen.

Studenten
Opvallend is vooral dat het aantal studenten in financiële moeilijkheden is gestegen, in Brussel met maar liefst 158 procent volgens Le Soir. In Vlaanderen en Wallonië gaat het 'maar' om respectievelijk 62 en 63 procent stijging. Volgens Pascale Peraita, de voorzitter van het OCMW in Brussel, gaat het er ook niet op verbeteren.

"De stijging van het aantal leefloners onder de jongeren komt door de slechte socio-economische omstandigheden van de laatste jaren. En de situatie gaat er niet op vooruit. Sinds 1 januari zijn heel wat jongeren hun inschakelingsuitkering kwijtgespeeld, en dan komen ze bij ons aankloppen", zegt Peraita in de krant.

Maar de voorzitster denkt ook dat het actieve opvolgbeleid dat het OCMW sinds een paar jaar toepast, er voor iets tussenzit. "Wij bespreken samen met de student het studieparcours dat hem of haar het beste past. Momenteel worden in Brussel-Stad 1.300 schoolgaande jongeren met uitkering begeleid, van wie 55 procent middelbare scholieren en 45 procent studenten."

Een leefloon bedraagt tussen de 544 en 1.089 euro, afhankelijk van het aantal gezinsleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni