Driehonderd manifestanten betogen in centrum tegen fascisme

© brusselnieuws.be
05/10/2014

Een kleine 300 personen hebben zaterdagavond een betoging gehouden in de straten van Brussel. De deelnemers protesteerden tegen een bijeenkomst van de Griekse neofascistische partij Gouden Dageraad, die ergens in de omgeving van Bergen zou plaatsvinden.

De conferentie van Gouden Dageraad werd georganiseerd door Zenit Belgique, de Belgische tak van een Italiaanse neofascistische vereniging, in samenwerking met onder meer Franse fascistische organisaties.

Aangekondigde sprekers waren twee medewerkers van Gouden Dageraad en een Italiaans fascistisch politicus. Over de plaats van de conferentie bestond geen duidelijkheid. Het zou ergens in de buurt van Bergen plaatsvinden. De organisatoren hielden de exacte plaats geheim uit angst voor represailles.

De Jeunes Organisés et Combatifs (JOC), de initiatiefnemers van de antifascistische betoging in Brussel, noemden dat ''een overwinning voor de democratie''.

De anti-fascistische betoging, die niet was aangevraagd maar door de politie getolereerd werd, trok door het centrum van Brussel, voorbij het Beursgebouw en via het Madouplein naar Sint-Joost-ten-Node, waar ze ontbonden werd. Er waren geen incidenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni