Drie Belgen die naar Syrië wilden trekken om daar te gaan vechten zijn de voorbije week onderschept. Een ligt in een Brussels ziekenhuis, de andere twee zijn Brusselaars die in het buitenland werden gevat.

Dat meldt De Standaard.

Harris Cimpaka-Kapeta (24) trok eind vorig jaar naar Syrië om er het regime van president Assad te bekampen. Bij een ontploffing raakte hij zwaargewond.

De man uit Ruisbroek kwam in een ziekenhuis aan de Syrisch-Turkse grens terecht. In juni liet Buitenlandse Zaken weten dat het de jonge man met Congolese roots niet wilde overbrengen naar ons land. Nu is het Cimpaka-Kapeta toch gelukt terug te komen. Sinds maandag ligt hij in een Brussels ziekenhuis, waar hij door de politie werd ondervraagd en aangehouden.

In Schiphol werd Brusselaar Soufiane A. (21) opgepakt toen hij er woensdag landde. België vraagt zijn uitlevering. Binnen de drie weken zou A. worden overgedragen aan ons land.

Een tweede Brusselaar, Yassine L. (30), zou geprobeerd hebben weg te komen uit Syrië, maar werd donderdagavond aan de grens met Turkije onderschept door Turkse soldaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni