© Jan Kempenaers

Drie bijzondere nieuwbouwprojecten te bezoeken op dag van de architectuur

© brusselnieuws.be
10/10/2015

Naar aanleiding van de Dag van de Architectuur zijn zondag 11 oktober drie bijzondere, hedendaagse gebouwen te bezoeken in Brussel. Verder staat de kanaalzone in Vilvoorde in de kijker.

Het Brusselse programma voor de dag van de architectuur is dit jaar beperkt omdat de Franstaligen niet meedoen door problemen bij hun architectuurcentrum CIVA. Daardoor zijn slechts drie gebouwen te bezoeken. Maar het zijn wel drie interessante, hedendaagse projecten die een antwoord proberen te bieden op de huidige stedelijke context. De drie gebouwen zijn niet toevallig bestemd voor kinderen en jongeren. Door de bevolkingsgroei bouwt Brussel op dit moment immers vooral infrastructuur voor zijn jonge inwoners.

Op de Nieuwlandcampus aan de rand van de Marollen kan u bijvoorbeeld gaan kijken naar Nieuw Kinderland, een crèche die werd ondergebracht in een stukje van de schoolgebouwen die er momenteel gerenoveerd worden. Opvallend element is een betonnen luifel, die tegelijk dienst doet als afdak voor een stukje speelplaats en buitenruimte voor de peuters in de crèche. Het project is bedacht door Burobill & ZAmpone architectuur in samenwerking met kunstenaar Benoît van Innis. (Lees verder na de foto).

In Laken kan u in de buurt van Thurn & Taxis een kijkje nemen in de basisschool Sint-Ursula. Een opmerkelijk ontwerp van Tom Thys. "Deze school wil niet alleen een plek zijn waar onderwezen wordt, maar ook een open huis in deze multiculturele buurt. Het bewijs dat een schoolgebouw niet altijd steriel en louter functioneel hoeft te zijn", klinkt het op de website van de dag van de architectuur.

Tot slot houdt ook het ABC-huis aan het Gaucheretplein in Schaarbeek open deur. ABC staat voor Art Basics for Children en organiseert workshops en stages om kinderen spelenderwijs in contact te brengen met kunst. Het Brusselse Architectenbureau HUB nam hiervoor een oud industrieel pand onder handen en toverde het om tot één grote interactieve studio, met onder andere een cinema- en theaterzaal, verschillende ateliers en een kindvriendelijke keuken. (Lees verder na de foto).

Wie geen genoegen neemt met de drie Brusselse projecten kan ook altijd terecht langs het kanaal in Vilvoorde, waar verschillende evenementen gepland zijn. Tussen Buda en de site van de Kruitfabriek organiseert City3 (bekend van het festival PeriFeria) verschillende geleide wandelingen met architecten die op het grensgebied tussen Brussel en Vilvoorde hebben gewerkt.

Meer details via www.dagvandearchitectuur.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni