terreurdreiging politie
© ArchiefbeeldIvan Put

Dreigingsniveau in Brussel daalt, metro rijdt overal tot 22 uur

© brusselnieuws.be
26/11/2015

Het dreigingsniveau in Brussel daalt met onmiddellijke ingang van 4 naar 3. Om half zes is de Nationale Veiligheidsraad samengekomen om de gevolgen van die verlaging te bespreken. De metro zal vrijdagochtend weer overal rijden, laat premier Charles Michel (MR) weten. Maar de MIVB meldt wel dat de metro enkel tussen 6 en 22 uur zal werken.

Coördinatieorgaan OCAD heeft het dreigingsniveau in Brussel na een nieuwe analyse met onmiddellijke ingang verlaagd van 4 naar 3. Dat is het peil dat in de rest van het land geldt.

De metro wordt vrijdagochtend om 6 uur opnieuw volledig geopend, zei premier Michel op de aansluitende persconferentie. MIVB-woordvoerster An Van hamme laat onze redactie weten dat de metro inderdaad alle stations zal aandoen, maar enkel zal rijden tussen 6 en 22 uur.

"We behouden een aangepaste aanwezigheid van leger en politie in Brussel, en zullen progressief nieuwe maatregelen nemen", zei Michel nog.

Bij grote evenementen bekijkt het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken volgens Michel geval per geval wat mogelijk is. Telkens zal in overleg met organisatoren en de politie, een besluit worden genomen, bijvoorbeeld voor de wedstrijd Anderlecht - OH Leuven. "In functie van de situatie kan dat een uitstel zijn, vindt het evenement plaats met aangepaste veiligheidsmaatregelen of wordt het uitgesteld", aldus de premier.

'Dringend karakter weggevallen'
Het dreigingsniveau stond sinds zaterdag op het hoogste niveau. Dat houdt in dat er zeer concrete aanwijzingen waren voor een op til zijnde aanslag.

Naar aanleiding van het verhoogde dreigingsniveau bleven de scholen in het hoofdstedelijk gewest twee dagen dicht en reden de Brusselse metro's vier dagen helemaal niet. Intussen zijn de scholen weer open en is het halve metronet weer in gebruik, maar daarvoor zijn wel driehonderd extra agenten en tweehonderd militairen ingezet.

Het lagere niveau 3 staat voor "ernstige dreiging tegen een persoon, groepering of een gebeurtenis die mogelijk en waarschijnlijk is". Anders gezegd: de dreiging is ook na de verlaging nog altijd aanwezig.

"De situatie blijft ernstig, maar volgens de indicaties van de veiligheidsdiensten is de dreiging niet meer zeer nabij", zei Michel. "Het OCAD neemt die beslissing in alle onafhankelijkheid", beklemtoonde de premier nog.

Dat het OCAD het dreigingsniveau voor Brussel heeft verlaagd, betekent volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat het dringende karakter van de dreiging is weggevallen. Hij merkte wel op dat het dreigingsniveau 3 nog steeds geen "normale situatie" is. "De dreiging blijft bestaan, alleen is het niet onmiddellijk meer te verwachten", zei Jambon aan VTM Nieuws. "Maar militairen zullen hier nog altijd een plaats in hebben."

Het informatienummer 1771 blijft ook behouden, om de bevolking te kunnen informeren, liet Michel nog weten. De eerste minister bedankte nog de veiligheidsdiensten voor hun motivatie en engagement in "delicate omstandigheden". "We bedanken ook de bevolking voor de sereniteit en rustigheid in een delicate situatie."

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni