Double Pass viert tien succesvolle jaren met nog meer ambitie

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
12/08/2015

Het belang van een goede jeugdwerking is stilaan doorgedrongen in de voetbalwereld. Vraag het maar aan RSC Anderlecht, dat daar nu de vruchten van plukt. Double PASS speelt al tien jaar een belangrijke rol in die bewustwording. De spin-off van de VUB zet zich in voor de ontwikkeling van talent en mag aanzien worden als een referentie.

‘Onze roots liggen aan de VUB en daar pakken we graag mee uit,” vertelt CEO en medeoprichter Hugo Schoukens (58). “Tijdens mijn masteropleiding heb ik er de kans gekregen om mijn thesis te maken over jeugdopleiding, waardoor ik in contact ben gekomen met Paul De Knop (huidig rector, red.) en Jo Van Hoecke, die vandaag nog steeds betrokken zijn bij Double PASS. Het model dat zij hadden ontwikkeld rond kwaliteitszorg in de sport, en meer bepaald in de gymnastiekwereld, heb ik omgezet naar de voetbalwereld.”

Schoukens had tot dan toe al heel wat ervaring vergaard. In de jaren 1990 was hij namelijk werkzaam bij de scoutingscel van RSC Anderlecht en als jeugdtrainer bij RWDM. “Naar aanleiding van Euro 2000 heeft de voetbalbond ons de opdracht gegeven om de Belgische jeugdopleidingen te analyseren. Toen de clubs ons achteraf vroegen of wij hen konden helpen, is bij ons het idee ontstaan om ons model te commercialiseren.”

“Dat model kwam vrij snel ter ore van de Duitse voetbalbond en Liga, die met ons in zee ging. België was op dat moment nog een kneusje in de voetbalwereld. Ik herinner me onze eerste meeting nog zeer goed. We maakten in Berlijn ons model bekend aan zestig jeugdverantwoordelijken en ondervonden heel wat tegenstand. Sommigen zeiden zelfs dat we er bij hen niet in kwamen. Gelukkig hebben de sterke leiders van de bond duidelijk gemaakt dat niet deelnemen geen optie was.”

Het uitgangspunt van het model dat Double PASS nu al tien jaar gebruikt en perfectioneert, is duidelijk: zoek de beste spelers, werk ermee op een professionele manier en speel met de besten. Ze maken de clubs ook duidelijk dat indien talentontwikkeling niet je hoofdactiviteit is, je op de lange termijn geen reden van bestaan hebt.

“We observeren tijdens trainingen en wedstrijden, nemen interviews af van spelers, trainers en bestuurders en analyseren. We hebben 500 tot 750 gerichte vragen die we voorleggen. Daarna gaan we rapporteren en adviseren. We geven mee wat de sterktes en werkpunten zijn. Achteraf zijn er ook nog eens post-audit-gesprekken met de clubs. We zijn vier à tien dagen aanwezig op de clubs, afhankelijk van het land.”

“Onze medewerkers hebben zowel management- als sporttechnische kwaliteiten. Ze zijn academisch geschoold en hebben een verleden in de voetbalwereld. Onder meer Henk Mariman, Ariël Jacobs en Jean-François Desart behoren tot ons team. Het zijn allemaal zeer gewilde profielen. Daarom hebben we in het buitenland afspraken met de clubs dat we geen mensen van elkaar afsnoepen.”

Sterk merk
Naast Auditing is er ook het departement Institute, dat zich bezighoudt met opleidingen. Binnen Double PASS wordt alle technologie zelf ontworpen en er is nu ook een cursus geschreven voor technische verantwoordelijken van jeugdopleidingen. Dat zijn ze aan het internationaliseren. “We kunnen onze cursus op verschillende manieren aanbieden: online, langeafstandonderwijs, enzovoort. Dat moeten we nog ontwikkelen. Onlangs hebben we wel al een cursus voor 35 Hongaarse jeugdverantwoordelijken georganiseerd. Gedurende acht maanden kwamen ze één à twee keer samen, in totaal 120 uur. Achteraf kregen de deelnemers een certificaat. We reiken jaarlijks ook kwaliteitslabels en prijzen uit, om mensen die zich inzetten voor jeugdwerking een schouderklopje te geven.”
“Ons derde departement is Consulting. In landen waar we geen overeenkomst hebben met de federatie, gaan we rechtstreeks naar de clubs. Zo hebben we er net een project van zes maanden op zitten met het Turkse Galatasaray. Dat is meer op maat van de club.”

De aanpak van Double PASS heeft kritische jeugdwerkers overtuigd. Ondertussen werken ze in topcompetities als de Engelse Premier League en sinds kort ook in de Verenigde Staten. Dat is telkens met professionele clubs. In Vlaanderen evalueren ze in opdracht van de Voetbal Federatie Vlaanderen de werking van (ongeveer 450) amateurclubs. Die evaluatie wordt onder meer gebruikt om de clubs onder te verdelen in regionale, provinciale of interprovinciale competities.

“In Europa gaan we met de Poolse en Deense federaties samenwerken, en we zijn aan het praten met de Spaanse liga. Daarbuiten tonen onder meer Mexico, Brazilië en Zuid-Afrika interesse. We zouden in totaal tien à twaalf projecten wereldwijd willen hebben. Later willen we zeker nog naar Australië en Azië. En waarom niet met de UEFA of FIFA samenwerken? Of met een consultancybureau? Maar dat is toekomstmuziek.”

Het mooiste bewijs dat Double PASS kwaliteit levert, is de uitstekende relatie met de Bundesliga. Die duurt al negen jaar en zal binnenkort voor drie jaar verlengd worden. Ze werken er met een cyclus van drie jaar, waarin alle clubs van de eerste drie liga’s worden geanalyseerd. De samenwerking met onze oosterburen is een voltreffer.

“De Bundesliga is van goudwaarde voor ons. Als ze gelauwerd worden voor hun jeugdwerking, laten ze het niet na om ons te vernoemen. Dat we nu werkzaam zijn in de Verenigde Staten, is volgens mij voor een deel dankzij de wereldtitel van Duitsland op het afgelopen wereldkampioenschap. Op de Duitse Supercup van vorig jaar, kort na die titel, wenste een van de jeugdopleidingverantwoordelijken me daarom zelfs proficiat.”

Geïnspireerd RSCA
De lovende quotes die te horen zijn over Double PASS weerklinken ook in het Belgische amateurvoetbal en sporadisch in het profvoetbal. Tien jaar geleden moesten ze de clubs hier vooral inspireren en stimuleren. Als relevant voorbeeld verwijzen ze graag naar RSC Anderlecht, dat nu de vruchten plukt van een uitstekende jeugdwerking. “Ik denk wel dat we ze hebben geïnspireerd. Momenteel komt 52 procent van hun spelers in de A-kern uit eigen jeugdwerking, terwijl dat nog niet zo lang geleden maar acht procent was. Er is een wederzijds respect tussen ons. Ik gebruik hun voorbeeld graag tijdens onze presentaties. Ze hebben al mooie zaken gerealiseerd met hun jeugdwerking.”

Het uiteindelijk doel van Double PASS is ervoor te zorgen dat in heel de wereld aan goede talentontwikkeling wordt gedaan. Ze willen niet enkele betere voetballers, maar ook betere mensen opleiden. “We willen wereldleiders worden, een referentie,” besluit Schoukens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni