Reacties
3
Sharing = caring
E-mail

Donderdag veggiedag, nu ook in Brussel

door Steven Van Garsse © Brussel Deze Week
Brussel

Eet minstens één keer per week vegetarisch: met die boodschap heeft de Gentse vereniging Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) in de hele wereld bijval gekregen. Nu wil EVA Brussel verleiden.

(© Xiangxi)

Een keer per week vegetarisch is goed voor de gezondheid en voor de planeet. En het is lekker op de koop toe. Met die boodschap trok EVA in de lente van 2009 samen met de stad Gent de campagne Donderdag veggiedag op gang. Het werd het een eclatant succes. Gent werd Veggiestad en het initiatief kreeg navolging van Zuid-Afrika tot Brazilië.

EVA wil nu Brussel veroveren. Duizenden schoolkinderen, studenten, pendelaars en zakenlui die hier 's middags een warme maaltijd nuttigen, dat is een belangrijke markt, maar meteen ook een moeilijke. De hele communicatie moet in twee talen, en daarnaast is er veel versnippering. Een stadsbestuur zoals het Gentse, dat meteen voor alle schoolrestaurants en gemeentelijke kantines beslist, dat is in Brussel, met zijn negentien lokale besturen, niet mogelijk.

Om het vegetarisme in Brussel te promoten kreeg EVA de steun van minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en VGC-collegelid Bruno De Lille (Groen!). Deze week wordt de Brusselse campagne gelanceerd. Daarbij hoort onder meer een handig stadsplannetje met vegetarische en 'veggie-vriendelijke' restaurants en biowinkels. EVA ging ook de boer op en kon al een aantal bedrijfsrestaurants (Mobistar, BNP Paribas) en enkele populaire zakenrestaurants (Le Chalet Robinson, Le Mess) overtuigen om mee in zee te gaan met Jeudi veggie, zoals de vleesloze dag in het Frans heet. De bedrijven en restaurants verbinden zich ertoe om op donderdag een honderd procent vegetarische maaltijd aan te bieden.

EVA kiest, anders dan vroeger, de weg het pragmatisme. "We willen de mensen verleiden," zegt Annemarie IJkema van EVA Brussel. "Dat doe je stapje voor stapje. We merken dat steeds meer mensen bereid zijn om de vleesconsumptie te verminderen. Die tendens willen we mee versterken. Al is het er ons uiteindelijk om te doen dat er meer échte vegetariërs bijkomen."

Reacties
3
Sharing = caring
E-mail
Reageer

Reageer

Fijn dat u wil reageren. Leest u ook even de regels omtrent reacties? Meer info over Disqus vindt u hier.