Dokters van de Wereld bieden psychologische hulp in Maximiliaanpark

© Belga
15/09/2015

Dokters van de Wereld heeft in het Brusselse Maximiliaanpark een psychische antenne voor vluchtelingen opgericht. Een team psychologen is aanwezig op het terrein om emotionele en psychologische steun te bieden aan de vluchtelingen die wachten om een asielaanvraag te kunnen indienen.

De organisatie, die al bijna twee weken medische opvang voorziet in het Maximiliaanpark, biedt sinds maandag structureel psychische bijstand.

Een dertigtal psychologen is er actief. Om een rustige en intieme setting te creëren, werd naast de medische tenten een tent voor psychologische ondersteuning opgebouwd.

Elke dag vragen vijf tot tien vluchtelingen om psychische ondersteuning. "Het gros van de mensen die we zien op onze consultaties, zijn afkomstig uit conflictlanden. De meerderheid onder hen zijn getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt", vertelt Sofie Manantsoa, medisch coördinator van de Belgische projecten voor Dokters van de Wereld. "Zo hadden we onlangs een vijfjarige jongen op consultatie die telkens er een vliegtuig voorbijkwam, in paniek uitbarstte en begon te huilen. Hij dacht dat er bommen in het vliegtuig zaten."

Daarnaast ontvangt Dokters van de Wereld dagelijks tweehonderd mensen in het veldhospitaal. De vrijwillige dokters en verpleegkundigen behandelen voornamelijk infecties aan de luchtwegen, tand- en huidproblemen.

Patiënten met ernstige klachten worden begeleid naar het hospitaal. Afgelopen dagen waren dat er gemiddeld acht per dag. Het gaat onder meer over diabetespatiënten, maagpatiënten, mensen met fracturen, hartproblemen, ernstige psychologische problemen of vrouwen die gynaecologische zorg nodig hebben.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel over het Maximiliaanpark:

Tentenkamp onderging ware reorganisatie, met grotere keukens en plaats voor psychologische bijstand

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni