Doelwit bevrijdingspoging mogelijk Franse drugsbaron

© FM Brussel
14/04/2014

Gewapende mannen hebben zondagavond geprobeerd een gedetineerde te bevrijden uit de gevangenis van Sint-Gillis. Daarbij losten ze verschillende schoten. Volgens het parket ging het om een professioneel commando. Het doelwit was mogelijk een Franse drugsbaron.

De drieste bevrijdingspoging vond plaats rond 20.30 uur. De vier daders hebben zich eerst uitgegeven voor bewapende agenten die de gevangenis in wilden. Ze reden met een auto met zwaailichten en droegen oranje politiearmbanden.

Toen ze daar niet in slaagden ramden ze de poort van het 19de-eeuwse gevangeniscomplex met een bestelwagen. Daarna raakten ze echter niet verder dan het veiligheidssas.

Om het personeel te dwingen de poorten te openen losten de vier mannen verschillende schoten. Ze gijzelden ook even een verpleegster. Niemand raakte daarbij gewond.

De daders vluchtten uiteindelijk aan boord van twee wagens, zegt een woordvoerder van de lokale politie aan FM Brussel. De politie zette de achtervolging in, maar raakte de daders uiteindelijk kwijt. Ook tijdens de achtervolging werd er nog geschoten.

Doelwit mogelijk Franse drugsbaron
Volgens het Brussels parket gingen de daders professioneel te werk. Ook toen er schoten werden gelost bleven ze zeer kalm. “Het is ook duidelijk dat ze een gevangene wilden laten ontsnappen,” zegt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten. "We hebben een mogelijk spoor naar een groep daders, maar daarover geven we voorlopig geen commentaar."

Volgens Het Laatste Nieuws zou het doelwit van de actie de Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak. Benabdelhak zijn. Die werd eind januari op de Louizalaan opgepakt en zou binnenkort aan Frankrijk uitgeleverd worden. In 2008 werd hij al eens uit een Franse cel bevrijd door een zwaar bewapend commando.

Burgemeester van Sint-Gillis Chales Picqué (PS) was toevallig getuige van de bevrijdingspoging. Picqué woont vlakbij de gevangenis en kwam net op dat moment terug thuis. Aan RTL verklaarde hij dat hij op afstand gehouden werd door valse politieagenten die gewapend waren met kalasjnikovs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni