Djump en Uber verwelkomen het plan van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) om een wettelijk kader rond ridesharing op te stellen. "Hiermee speelt de Brusselse regering een voortrekkersrol in het hart van Europa", klinkt het in een gezamenlijk communiqué.

"Het plan van de regering erkent dat betaalbaarheid, publieke veiligheid en keuzes van consumenten hand in hand gaan", stellen Djump en Uber. "We zijn er van overtuigd dat dit een basis is voor duidelijke regels om ridesharing diensten, zoals aangeboden door Djump en Uber in Brussel, te reglementeren."

De twee bedrijven kijken ernaar uit "om constructief mee te werken" aan de uitvoering van dit plan. "Als hoofdstad van Europa toont Brussel de weg vooruit door ridesharing op te nemen als alternatief om zich te verplaatsen in de stad."

Ampe: 'Aansluiten bij digitale realiteit'
Ook Els Ampe, Open VLD-fractieleider in het Brussels parlement, juicht het taxiplan toe. Het zal volgens Ampe de ervaring van gebruikers verbeteren en tegelijk de professionaliteit van de aanbieders verzekeren.

"Het wordt tijd dat de Brusselse taxiwet aansluit bij de digitale realiteit", aldus Ampe, die eerder al pleitte voor een opening naar nieuwe vervoersconcepten zoals Uber en Djump.

"Onder impuls van Open VLD werd dit dan ook opgenomen in het Brusselse regeerakkoord. Op die manier maakt Brussel innovatie mogelijk en worden de mogelijkheden voor de consument vergroot."

Taxisector verwacht acties
De reguliere taxisector is dan weer niet te spreken over het taxiplan en de opening naar alternatieve diensten zoals Uber. De taxiverenigingen dreigen met acties en sluiten niet uit dat die grimmig of zelfs gewelddadig zullen zijn. "Tot nu toe hebben we onze mensen kalm kunnen houden, maar nu kunnen we niets meer garanderen", zegt Sam Bouchal van Fneit, een vereniging van zelfstandige taxichauffeurs.

"Uiteraard hebben we alle begrip voor de verzuchtingen van de taxisector", klinkt het nog bij Ampe.

"Net daarom is het goed dat het plan tegemoetkomt aan heel wat vragen van de sector. We betreuren echter dat de taxisector niet wenst deel te nemen aan het overleg met de regering. Je werkt niet aan de toekomst door aan de zijlijn te blijven staan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni