‘Djihad’ en ‘Un Homme Debout’: toneel van openbaar nut

© brusselnieuws.be
14/01/2015

Minister Fadila Laanan (PS) wil dat de toneelstukken Djihad en Un Homme Debout in de Brusselse scholen worden opgevoerd. Ze ziet die als preventiemiddel tegen radicalisme. Ze gaat daarom het concept invoeren van toneel van openbaar nut.

In het voorstel van Laanan zal een jury zich leraars en artiesten het label “toneel van openbaar nut” toekennen. Volgens Laanan is het de taak van de overheid om expressiemiddelen te steunen in de strijd tegen elke vorm van extremisme.

Laanan doet dit voorstel als reactie op de aanslagen in Parijs. Laanan, minister-voorzitter van de Franse Gemeenschapscommissie CoCoF, ziet in de toneelstukken een middel in de strijd tegen moslimradicalisme, maar ook tegen racisme, antisemitisme en islamofobie.

Het stuk Djihad van Ismaël Saïdi met onder meer acteur Ben Hamidou, dat in december in première ging, kent een groot succes. Het vertelt op humoristische wijze het tragische verhaal van drie jongeren uit Schaarbeek die naar de oorlog in Syrië vertrekken.

In Un Homme Debout vertelt Jean-Marc Mahy zijn levensverhaal, onder meer getekend door zijn verblijf van 19 jaar in de gevangenis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni